Tips på alternativa snösulor/vinterskor till häst

Nu är det vinter och samma problem och frågor varje år; Blir det någon snö eller inte? Broddskor eller inte? Snösulor eller inte? Lädersula? Guldskor? Traktbrodd? Barfota?? NÄR ska jag be hovis slå på vinterskorna?

Jag har nästan alltid haft guldskor med fasta broddar och snösulor (första året hade jag endast traktbrodd och det såg ut att göra ont på Lukka när marken var hård så har numera minst 4 brodd på henne, även om hon funkade ganska bra med bara traktbrodd i övrigt).

Denna vintern tänkte jag testa lite andra alternativ till vinterskoning på hästarna för att hitta det optimala för varje häst.

Men först lite funderingar;
*Med hela sulor kan hästens stråle få kontakt med ''marken'' (sulan) trots broddar även om marken är frusen. Hela sulor stänger in hoven och ger större risk för röta (strålröta??).

*Med snösulor får strålen mindre plats att breda ut sig (inbillar jag mig) och inte kontakt med ''marken'' om det är hårt underlag. Snösulor får lätt in grus och lera mellan hov och sula när man kratsar och om marken tillfälligt är lerig och ger då större risk för röta (bärrandsröta och hovbölder?).

*Utan sulor kommer det in mindre grus mellan sko och hov men hoven (strålen) kommer inte alls i kontakt med marken om marken är hård och man har broddskor...

*Med endast 2 broddar i trakten så blir hovvinkeln fel och vissa hästars kotor pallar inte det.

*Ju fler brodd desto bättre grepp. För mycket grepp är inte heller bra eftersom hoven ska glida lite (för att slita mindre på hästens ben eller nåt sånt).

*Brodd kan vara svåra att skruva i (och ett himla pillande med iskalla händer!). Olja in dom med matolja så går det mycket lättare att få dom på plats. Måste kollas varje dag att dom sitter där dom ska!

*Barfota i hagen men broddskor vid ridning? Japp, med barfotaboots kan man göra så! Broddade barfotaboots kan kanske ge visst punkttryck, men om hästen bara har dom någon timme om dagen så borde det väl inte va nåt stort problem?

Jag har kollat runt lite på internet om alternativ till sulor och snöskor.
Jag vill ju helst ha ett bra halkskydd och styltskydd hela tiden på mina pållar eftersom jag tycker så synd om dom när dom stapplande halkar sig fram i hagen med höga styltor :(

Tips på alternativ till sulor och snöskor;

*Joursulan borde funka ungefär som en vanlig snösula men kan plockas bort. Lirkas in innanför skokanterna och borde inte öka risken för röta.

*Polarpads borde oxå funka ungefär som en vanlig sula men den skruvas fast mellan sko och brodd och kan skruvas loss igen vid behov. Den packar troligen inte in hoven lika mycket som en vanlig sula.

*Spreja strålen med silikonspray kan göra så snön inte packas i skon lika lätt.

*Smörj rejält med hovfett.

*Spreja glans-spray/pälsglans i hovarna.

*Vaselin.

*Tjära hovarna och i skons kanter. Har för mig jag har testat det men kommer inte ihåg resultatet (tror det funkade riktigt bra men att tjäran försvann efter typ tio steg).

*Kleta in hovarna varje dag med såpa-gel.

*Kleta in hovens undersida och skon med matolja/liknande olja.

*Broddade barfotaboots är ett alternativ till dom som inte vill spika i hästens hovar men som vill ha bättre halkskydd än en naken hov ger. Broddade barfotaboots håller längre än obroddade men det kanske blir FÖR bra halkskydd? Sen bör man inte ha bootsen i hagen.

Budget-varianter;

*''Valla'' hovarna med stearinljus.

*Tryck in blöt bomull i skokanterna.

*Klipp ut hovformade plastlock (inklusive skon och inte så som jour-sulan klipps. Använd t.ex glasslock, skumtomtelock, pepparkakslock eller någon annan lite seg plast). Gör hål där broddarna sitter och lägg på plastlocket på skon. Skruva sen fast locket med broddarna. Plastlocket ska sitta mellan skon och brodden.

*Silvertejpa 3-4 remsor från hovens ena sida till den andra sidan. Tejpa sen ett varv runt hela hoven så ändarna av sidotejpen fästs.

29 nov 2014

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: hovar med konstig form

MÅNADENS ROS går till: Diesel

Nyhetsbrev

*patellaupphakningarna verkar ha gått över (typ iaf) :)

*har äntligen fått ett jobb!


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)