Mina avelsmål

Gjafar
Vindmáni
Rina & Hildifríð

Målet är att föda upp islandshästar med;
Exteriör; Raka starka ben, välvd hals (bra överlinje), bra bogar, stark rygg och en kul färg.
Hästarna ska vara viktbärande men inte tunga eller klumpiga. Mankhöjden ska vara runt 140cm.
Det ska inte vara den lättare typen av islandshäst men inte heller den tyngre. Jag försöker få det någonstans mittemellan :)

Gångarter; Traven ska vara tydlig och taktren (det ska gå att ''rida lätt''!). Tölten ska vara mjuk och taktren. Hästarna ska ha en rund 3-taktig galopp med snyggt lyft (det ska kännas lite som att galoppera i svag uppförsbacke).
Hittills är Gjafar helt perfekt :)

Lynnet är viktigt! Jag vill att dom ska funka både som lugna familjehästar och flashiga tävlingshästar när det krävs. Dom ska även klara av att bära tyngre ryttare med lätthet.

Stam: Jag försöker låta bli att använda hingstar med överanvänd stam. Hingsten ska inte heller vara släkt med stoet (helst inte ens så långt bak som vid 5:e generationen).

Färg: Det är alltid kul att ha en häst med en ovanlig färg så jag tittar mer än gärna på hingstar med färg. Har hingsten fått under 7,5 på benställning, benkvalié, rygg eller proportioner så väljer jag bort den, även om den har skyhöga poäng för resten/gångarterna. För Lukkas del är ryggen, benen och halsen mest avgörande i hingstvalet :)

Blup: Blupen bryr jag mig inte direkt om för det känns bara som siffror, med hög risk för överanvändning. Det finns snygga och trevliga hästar med låg blup oxå. Jag ser individen! :)
Jag vill ha hästar som trivs bra med att ridas i både skogen och på ridbana. Tåliga, hållbara och starka men dom behöver inte vara klumpiga för det :)

Hingstar jag har använt;

2008 Óskasteinn frá Óddhóli (lånad bild) - silversvart (blev inte dräktig)
Lukka kom hem så fet och matt i pälsen att jag inte kände igen henne annat än på dom vita märkena hon har på frambenen. Dessutom var hon väldigt halt på ett bakben såg vi när hon lastades av hemma (var tyvärr inte vi som lastade på henne på Gårdeby) och hade troligen fastnat i någon tråd som låg i hagen (har vita skavmärken på hasen i elbands-storlek)...

2009 Grásteinn frá Grafarkoti (bild lånad från manketorps islandshästar) - silvermusblack (blev Gjafar)
Lukka kom hem dräktig men i övrigt exakt samma skick som hon lämnades i. Ett väldigt trevligt ställe som jag väldigt gärna skulle åka till igen!
På bilden ovan är Grásteinn väldigt likt Gjafar från samma vinkel!
/liten-vicke.jpg
2012 Vikingur från Knapetorp - isabell konstantskimmel (blev Vindmáni)
Lukka kom hem dräktig och lite tjock men välmående. Ett trevligt ställe som jag gärna skulle åka tillbaks till om jag slipper den jobbiga vägen! Vägen dit var smal, backig och full av lastbilar. Att köra där med en skruttig bil och en ännu skruttigare transport med häst i var läskigt o.O
Vindmáni har helt klart fått Vikingurs ansiktsform framifrån (men Lukkas lugg)!

2014 Árvakur från Slätterne - isabell (konstaterat dräktigt 19/8-14 men tyvärr fanns inget föl i magen den 7/5. Kastade troligen vid nyår).
Lukka kom hem lite tjockare men annars i samma skick som jag lämnade henne i. Det är väldigt bra att Fia kan låna hit snygga hingstar till Gotland! Man slipper åka långt och man vet att hästen blir väl omhändertagen. Dessutom kan man åka och hälsa på och kolla till sitt sto själv precis när man vill det! :)

/2016-08-21-15-43-09.jpg

Hyreygur från Smärslid - svartskäck (blev Hildifríð).

Hämtade hem Lukka efter en månad pga att hon var smällfet och hade tjocka ben. Hon har inte brunstat om än ^^

Hur har mina föl blivit;

Gjafar töltade och passade mest fram tills han var 2år. Dom få travsteg han tog när han hittade traven var extremt snygga med höga lyft!
Nu är Gjafar inriden och har lätt för både tölt, trav och galopp. Passen är inte tränad än men jag tror att vi ska göra ett försök då han även verkar ha lätt för den. Skritten är hans sämsta gångart.

Utseendemässigt är Gjafar snygg. Han blev precis som jag hade tänkt mig fast med lite större huvud.

Vindmáni har lätt för traven men töltade även om han kände för det under föltiden. Nu har jag inte sett honom tölta på ett tag men det kommer väl igen. Galoppen såg trevlig ut när han var föl. Han har inte så höga lyft i tölt och trav. Jag har inte sett någon pass än men tror ändå han är 5gångare. Vi får se.

Utseendemässigt är Vinden större än Gjafar och har rejäla torra ben. Han kommer bli stor! Vinden har en hög manke och lite upphöjd ryggrad/takformad lång rak rygg. Just nu liknar han en blandning mellan Diesel och Gjafar men jag tror han kommer se ut ungefär som Lukka (men lite högre) när han blir stor :)

Hildifríð är gudomligt vacker som föl. Hon visar alla gångarter. En reglerbar tölt, en lite stötig trav med korta steg och en härlig lugn galopp. Pass har hon ev oxå visat något steg av ^^

Hingstar jag skulle vilja prova någon gång;

Svadilfari från Knutshyttan! (har redan hittat dom perfekta stonamnen på ett föl efter honom; Solmyrkva; silvergulbrun eller Silfurdögg; silverbrun ^^). Tyvärr är han släkt med Lukka och hon ska inte ha nåt mer föl nu så jag kanske köper ett föl efter honom med rätt färg och namn istället ;)

Sproti vom Aubachtal (var nära en gång; hade bokat, men tyvärr stod han inte där den sommaren pga för få ston så det blev Vikingur istället. Och det har jag aldrig ångrat; vilken superhärlig mys-pojke jag fick! :D)

Ìsar frá Keldudal

Háleggur från Hyndevad (en riktigt maffig hingst!)

Örn frá Keldudal

Tjaldur fra Skullerup

Baldur vom Waldhof - likt Lukka på bilderna på deras hemsida! Han ser lika glad och busig ut som hon kan vara, dom gånger hon får nåt ryck, och har samma färg (förutom att han dessutom är konstantskimmel :p)!

Mattur fra Holmahjaleigu

Avelsmål Diesel

Målet blir att försöka få fram en bra allroundponny/mindre häst mot dressyr/skogsridning. Lite tätare/kraftigare päls än en travare och lite kraftigare byggd/rundare former än Diesel. Bra ben! Lite kortare/bredare manke än Dis. Mankhöjd ca 145-155cm? :)

Exteriör: Inte för lättbyggd, raka starka ben (hingsten vi väljer måste ha extra bra ben och inte knipta knän!). Viktbärande men inte grov. Lite bredare eller kortare manke än Dis. Bra rund överlinje på halsen!

Gångarter: Mjuka gångarter som man kan sitta ner i? :)
Skritten ska va lugn med långa kliv. Traven ska va lätt att samla och lätt att länga. Galoppen ska vara rund, mjuk och 3-taktig. Lagom mycket lyft. Tölt får finnas men det är inget krav. Finns den så tar vi fram den, men inte annars.

Lynne: Jag vill ta vara på Diesels temperament och okomplicerade sätt. Dis går med på det mesta om hon förstår någorlunda vad man menar och försöker alltid göra rätt. En lugn och snäll, lätthanterad hingst skulle säkert förstärka det :)

Stam: Det är svårt att hitta en travare som inte är släkt med Dis eftersom nästan alla travare har inavel i sig. Jag försöker undvika inavel i så stor utsträckning det bara går (vilket typ är omöjligt med rena travhingstar). Delvis därför vill jag ha en spansk ras på Diesel. Spanska raser brukar ge bra hästar med vad dom än korsas med (inte för att Diesel är en skräphäst utan hon är väldigt nära det vi tycker är ultimat för oss) :)
Men även andra raser kan vara av intresse (islänning, connemara, rocky mountain etc.).

Färg: Det är alltid kul med lite ovanliga färger på hästarna, men färgen ska inte vara det som avgör om det blir just den hingsten eller inte (i just Diesels fall är benen det mest avgörande i hingstvalet! Men om vi tittar efter en skimmelhingst med perfekta ben så har vi reducerat antalet hingstar lite, annars blir det alldeles för många att kolla igenom!) :)

Blup: blupen är inte relevant här tycker jag :p
Däremot tittar jag lite på vad hingsten har gjort. T.ex om den bara har hoppat så väljer jag bort den pga att vi är mer dressyrinriktade/skogsinriktade. Har hästen gått både hoppning och dressyr m.m. så är det stor chans att en avkomma med den och Dis blir en bra allroundhäst (Dis har stor uthållighet och har lite extra plus för dressyr och distans. Hon är även snabb och vändbar så även western skulle kunna vara nåt) :)

Hingstar vi/jag funderat på;

Lipizzaner - Pluto Breziqa II

Majesty of Rock

 

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

MÅNADENS TISTEL går till: stress

MÅNADENS ROS går till:  Frillis och Rina

Nyhetsbrev

*Frillis och Rina är under inridning och det går bra! :)


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)