Det här med bett...

Jag är absolut ingen bett-expert, men jag har testat en del olika bett och läst på om andra... Här är mina funderingar :)

Hackamore, sidepull, mässingsbett, rostfritt, svartjärn/sötmalm/sweet iron, blue sweet iron, syntet (som fortfarande kallas ''äppelbett''), gummibett, läderbett, kopparinlägg, stångbett, ''tungfrihet'', rullar, rakt, 2delat, 3delat, 4delat, tjockt, smalt...

Vad stoppar vi i våra hästars munnar egentligen??

Jag brukar testa hur skarpa mina bett, om jag skaffar nåt bett jag aldrig testat förr, genom att sitta ner i en soffa eller nåt och lägga bettet mot mina fötter och dra i tyglarna ungefär lika hårt som jag tar i mina hästar (eller be någon annan styra och hålla bettet i händerna). Bromsa, styra höger och styra vänster.

*Ett rakt bett är mildast, men ger mest tungtryck.
Det tar lagom mycket vid bromsning men är inte lika förjsamt vid styrning. För en bättre passform i hästens mun så bör det vara lite framåtböjt (s.k. ''mullen mouth'').

*Ett 2delat bett klämmer ihop hästens underkäke och mittendelen trycks upp i gomen vid bromsining.
Det är ganska följsamt vid styrning. Ett 2delat bett bör vändas på ibland eftersom det inte är symetriskt (ena sidan är kortare än den andra). Jag använder 2delade bett endast i början av inridningen eftersom dom är bra att börja med. Vissa hästar föredrar 2 delade bett!

Det finns 2delade bett med ''lock up-funktion''. Bettet ''låser sig'' och blir som ett böjt rakt bett när man tar i båda tyglarna. Säkert bra men har inte testat! Skulle vilja prova på Lukka & Gjafar (som inte gillar vanliga 2delade bett). Bettet är dock fortfarande oregelbundet (har olika långa sidor) och måste vändas på med jämna mellanrum.

*Ett 3delat bett är lite skarpare än ett rakt men är följsamt vid styrning. Det trycker inte ihop hästens underkäke lika mycket som ett 2delat, men kan istället klämma ihop tungan.
Jag har ridit några hästar som gått länge på 2delat och så bytte jag till 3delat och då blev dom mjukare i munnen och lättare att styra. Förr ansågs 3delade bett vara skarpare än 2delade men nu tror jag dom anses vara ungefär lika (jag tycker 2delade är otydligare pga tungklämmandet och gomtryckandet. Samtidigt så ligger ju mittendelen på ett 3delat bett emot hästens tunga hela tiden... Så dom kanske är ganska lika ändå?

TÄNK PÅ ATT MUNDELEN PÅ 3-DELADE BETT KAN SE OLIKA UT!
Vissa hästar bryr sig inte medan andra gör det! Om du ridit på ett 3delat förut utan problem men bytt och får problem; kolla mundelen först!

Jag vet inte riktigt vad det är som gör att jag undviker 3delade bett som ser ut såhär (FORMEN PÅ MUNDELEN);

Och föredrar 3delade som ser ut såhär;

Men något måste det vara!
Läste någonstans att ett 3delat bett med mittendelen som på första bilden kan trycka upp i hästens gom som ett 2delat kan.
Jag tror istället att bettet kan knipa tungan mer än bettet på den understa bilden och kanske oxå ge lite mer tryck på tungan och gomen (men jag kan ha helt fel där :p)...

Sprenger har gjort en liten kompromiss och vinklat mittendelen 45grader;

Har testat ett sånt fast på Lukka med en rulle i mitten dessutom och hon klagade lika mycket som med vilket annat bett som helst, men det kan ha varit pga tjockleken på det. Lukka har platt gom och stor tunga.
Det kändes bättre i händerna än vad ett normalt 3delat (bild 2) gjorde, men det är ju ingen garanti för att det känns bra i hästens mun!

*Ett 4delat bett har jag aldrig provat men kan tänka mig att det blir lite som en kedja. Troligen väldigt följsamt och säkert skarpare vid bromsning än 2delade och 3delade bett. Kanske kniper på insidan av mungiporna? Kanske är ett superbra bett om man tejpar in det med nåt (typ latextejp?) eller om det har lock up-funktion?

Bett med hävstång

Stångbett används när man vill kunna ge sin häst osynliga hjälper. Läste någonstans att det används om man vill ha hästen mer framåt neråt. Funkar precis så på Diesel då hon gärna har huvudet högt i traven på vanliga bett men inte på stång (en inlärd grej från travbanan?)!

Raka hävstångsbett brukar ha en högre uppbuktning mitt på. En s.k. ''tungfrihet'' eller port. Hästens tunga är bred och ligger i hela hästens mun (som din egen tunga ligger i din mun) och inte bara just där bettet har sin ''tungfrihet''. Kanterna på ''tungfrihetsbettet'' trycker på tungan (finns bra klipp på typ youtube eller om man googlar) och själva ''tungfriheten'' trycks upp i gomen! Ju högre och smalare ''tungfrihet'' desto skarpare bett.
Kanske funkar bra på vissa hästar men jag ser hellre att hela bettet är lite uppåtböjt istället (kallas ''arched mouth'' på körbett) om man vill ha en mer äkta tungfrihet.

Ett 2delat hävstångsbett trycks ner på hästens tunga istället för upp i gomen. Tungklämmandet är troligen fortfarande kvar men gomtryckandet kanske är lite mindre? Käkklämmandet blir större än med ett vanligt 2delat.

3delat hävstångsbett är troligen mer följsamt än ett 2delat men vet inte hur det blir med hävstångseffekten. Tror den försvinner lite... Skarpt? Milt? Har testat att be Izzan styra mig med ett sånt och kände nästan ingen hävstångseffekt (om man inte räknar att hela bettet vred sig och knep mig i händerna förstås :p).

Har läst att en islandsstång är som ett vanligt tränsbett när hästen håller huvudet på rätt plats men annars har det hävstångseffekt. Det låter bra men många hästar har fått sår i munnen (pga felanvändning?).

Hackamore
Ponnyhack (hackamore med korta skänklar) är ett hävstångsbett i läder där hästen inte har nåt i munnen. Bettet tar på nosryggen istället. Bettet kan ha en kedja under hästens haka eller en läderrem.
Ett bra bett när man har fått in tekniken. Ett ponnyhack är svårt att styra med eftersom det gärna vrider sig/nosdelen följer med tygeltaget. Har man en känslig häst funkar det bra men dom dagar hästen bestämmer sig för att inte vara känslig så kan man få dra nästan hur mycket som helst innan hästen ens reagerar och då kan skänklarna på ett ponnyhack flika upp sig (ett hack som är rätt spänt kanske inte gör så men jag har Lukkas ganska löst för hon funkar bäst då). Hack är bra på vintern för man slipper värma bettet (skänklarna kan man ju värma lite om man vill va snäll mot hästen).

Hackamore (med långa skänklar) är skarpare än ponnyhack. Hacket har metall i nosdelen och är ofta flätad. Kan ha kedja eller läderrem under hakan.
Känns lite tungt på hästens huvud tycker jag (men då har jag bara isis och travhäst :p funkar säkert bättre på tyngre raser!)

Indianhackamore verkar vara ett bra bettlöst alternativ! Funkar som ett bettlöst träns med kors under hästens käke men på detta bett borjar kors-remmen inte vid nacken utan på andra sidan om hästens mun. Därmed blir trycket/draget mer åt sidan än det bettlösa tränset. Man slipper troligen även trycket på hästens nacke som det blir med vanliga hackamore.

Sidepull känns som att rida med en grimma. Lika ostabilt och svårt att styra tycker både jag och Lukka. En kombination av hack och sidepull hade nog varit bra. Det finns ju såna nu oxå.

Bettlöst träns (ett sånt där käkremmen går i kors under käken och ner till nosgrimman och till tygeln) tror jag inte är nåt att ha faktiskt... Jag har funderat på ett sånt men tycker tränset verkar så tvetydligt. Förstår hästen verkligen vad som menas när det drar bakom ena örat och klämmer ihop ganascherna och drar i nosen? Visst, den går ju säkert dit man vill, men förstår den?
Nu när jag tänker på det så tror jag inte det är bra för hästens nacke... Den trycks väl neråt, vrids uppåt och sen åt sidan? Inte som ett vanligt bett eller ett hack där det blir rakt bakåt eller neråt eller åt sidan... Om någon förstår hur jag menar...

Bett med rullar är bra om man inte vill att hästen ska trycka fram bettet med tungan och bli stark i munnen (prova på Lukka??). Men vad gör ett rullbett egentligen? Hästen får inget fäste med tungan mot bettets mittdel och kan därmed inte dämpa trycket mot lanerna alls när ryttaren tar i tygeln. Det finns lite olika varianter på rullbett men det vanligaste verkar vara kopparrullar (jag är emot koppar i bett för koppar smakar jätteilla tycker jag :p).

Hissbett
Pessoa, gag etc...
Hissbett trycker ner hästens nacke och upp hästens mungipor. Dubbla signaler! Då är det bättre att göra resande tygeltag på ett vanligt bett, för man vill väl inte försöka göra hästens huvud kortare??
Samtidigt har jag ridit Lukka på ett 3delat pessoa några gånger i början när vi letade bett och hon funkade faktiskt ganska bra med det. Jag tyckte dock det var för mycket bett för oss (tungt, stort, massa onödiga ringar...). MEN eftersom Lukka funka så bra på hissbett funderar jag smått på att skaffa ett och se om hon ännu tycker dom är okej (dock inte pessoa utan ett annat, typ happymouths hissbett).

Kandar används tillsammans med bridong.
Man borde bara få ha 2 bett i hästens mun i väldigt speciella fall! I hästens mun finns det inte så mycket plats. Pelham är ett mycket bättre alternativ och borde vara det bett som används på dressyrtävlingar (självklart med dubbla tyglar)! Pelham är mycket snyggare än kandar och riskerar inte att knipa hästen i mungiporna/tungan mellan dom olika betten.

Bridong används tillsammans med kandarstång.
Smala bett som oftast har små ringar för att inte vara ivägen för kandarstången. Kan användas som vanliga tränsbett och är bra till trånga munnar, men det är större risk att det dras igenom hästens mun om man har en häst som gapar vid tygeltag eller är svår att svänga...

Uppkäksbett
Det finns alternativ på uppkäk till travhästar. Det finns en rem som man kan sätta under hästens haka. Mycket bättre tycker jag. Å andra sidan är ett käkbett så smalt och sitter typ uppe i gomen på hästen så 2 bett kanske funkar på travhästar?

-------------------------------------------------------------------------

Lite om arched och mullen
Raka bett kan ha lite uppåtböjd (arched) eller lite framåtböjd (mullen) mundel. Hittade lite info om hur dom ska funka på körhästar iaf! :)

Mullen är vanligast och rekommenderas för hästar som behöver komma framåt-neråt lite och söka stöd på bettet.

Arched rekommenderas för hästar som behöver en rundare överlinje.

Hittade även lite om helt fasta och rörliga stångringar på körbett (kanske funkar liknande på ridbett??).

Rörliga ringar är bra om hästen är stel eller svår att böja.

Fasta ringar kan va bra om hästen ringlar sig fram (måste kolla om Dis blir mindre slingrig med grodbettet jämfört med dom andra betten) :p

------------------------------------------------------------------------

Läderbett borde vara jättegoda! Kanske kan ge skavsår/valkar i hästens mungipor (som gummibett kan göra)? Dock kan läderbett innehålla farliga kemikalier! Kolla upp hur lädret är garvat om du ska köpa läderbett. Vet inte om vegitabilgarvat är bra i en hästmun men troligen är det bra mycket bättre än kromgarvat! Vet dock inte om dom som gör/säljer läderbett har koll på hur lädret är garvat, men man kan ju alltid fråga :)
Kanske det jag ska prova på Lukka? Fast hon vill ha så smalt bett som möjligt (läderklätt uppkäksbett kanske då?? :p)

Gummibett är ofta supertjocka (nu för tiden finns det även smala gummibett). Vissa hästar får skavsår eller hårda mungipor av gummibett och blir därmed ofta hårdare i munnen. Tjocka bett brukar ha svårt att få plats i hästens mun. Gummit är nog bra för hästar som tuggar/biter på bettet eftersom dom inte tuggar sönder tänderna på ett gummibett. Betten finns med wire eller hård kärna!
Funderar på att testa ett rakt gummibett på Gjafar (han gillar raka bett/tungtryck och har hög gom så det skulle säkert funka på honom) :p

Syntetbett/plastbett eller äppelbett som dom fortfarande kallas trots total avsaknad av äppelsmak. Jag har haft ett rakt syntetbett från happymouth. Det är mjukt och böjligt och följer med i tygeltagen. Bettet är följsamt när det har blivit varmt i hästens mun trots att det är rakt. Syntetbett ska kokas innan användning!
Syntetbett finns i alla former men verkar vara svåra att få tag på i mindre storlekar än 11,5cm. Jag har inte märkt att hästen får några skav/valkar i mungiporna. Syntetbett tuggas lätt sönder om man har en häst som tuggar överdrivet på bettet (Lukka är en extrem-tuggare men hittills har hon inte gjort mer än rispat lite på syntetbettet=raka bett är svårare att komma åt att bita i. Anisette hade ett 2delat syntetbett som hon hade tuggat sönder totalt). Betten finns med eller utan wire! Bett med wire bör vara odelade så dom inte kniper hästen i tungan.

Mässing är en metall gjord av olika metaller (bl.a koppar). Den sägs vara ngt varmare än rostfritt stål, men jag har inte känt någon skillnad. Jag gillar inte riktigt mässingsbett pga att dom blir märken i direkt om hästen tuggar på det (med tuggar menar jag biter/knaprar).

Svartjärn/sötmalm är ett oxiderat järn. Det rostar i kontakt med vatten. Om man tvättar det med ljummet vatten och TORKAR AV DET så rostar det inte lika fort.
Det är meningen att bettet ska rosta för att hästen ska tycka att det smakar gott. Svartjärn känns varmare och på nåt sätt mjukare mot hästens mun än vad rostfritt stål gör tycker jag (märks tydligt på vintern när man ska värma bettet).

Blått järn/blå sötmalm är ett oxiderat järn. Det funkar som svartjärn.

Järn är inte lika hållbart som rostfritt stål och rostar efter ett tag.

Rostfritt stål är en bra metall, men om hästen är en tuggare så slits tänderna ut fort.

Titan är den enda metall som man kan operera in i kroppen som den inte stöter bort (iaf på människor :p). Har aldrig testat nåt titanbett för dom är superdyra, tjocka och finns mest i större storlekar verkar det som (om man lyckas hitta någon återförsäljare)...

Aurigan är ett nickelfritt material som Sprenger har tagit fram. Mycket koppar i.

Sensogan är ett nickelfritt material som Sprenger utvecklat genom Aurigan. Det är en mindre del koppar i.

Koppar
Koppar används som p-stav på människor och minskar ''risken'' att bli med barn. Vissa säger att det är samma sak för hästar. För vissa ston spelar det ingen roll utan dom kan bli dräktiga ändå. Andra är känsligare och kan om man har otur bli infertila!
Har man ett sto som man någon gång vill ha ett föl efter så kanske man ska ha ett bett i nåt annat material. Tänk på att mässing är koppar i.
Andra säger att koppar bara påverkar just när den är i kontakt med hästen och att ett kopparbett omöjligt kan göra hästen infertil/funka som en P-stav. Dessutom sitter det på fel ställe för att kunna påverka stoet (ska sitta bak o inte i hästens mun om man vill ha effekten av ett preventivmedel).

Kopparinlägg i bett sägs vara där för att bettet ska smaka gott och hästen ska skumma mer. Koppar är beskt och smakar riktigt illa enligt mig så självklart dreglar hästen mer eftersom den inte vill svälja ner den beska smaken (min teori) :p
Jag gillar inte kopparbett pga att dom är mjuka i metallen och lätt tuggas sönder (blir vassa kanter på). Lukka blev inte mjukare i munnen eller skummade mer med kopparinlägg i bettet (däremot skummar hon mer ju hårdare man håller i tygeln, så har en teori om skummandet oxå, men det tar vi någon annan gång! :p)

----------------------------------------------------------------------------------------

Bettens sidodel påverkar bettets funktion.

Rörliga ringar kan ge en snabbare eftergift än fasta. Är rörligt i hästens mun och på hästar med jobbig tunga kan dom bli för skramliga/rörliga.

Fasta ringar/muffbett/eggbett ligger lite mer stilla i hästens mun än ett bett med rörliga ringar. Bett med fasta ringar är lättare för hästen att ta tag i och gå emot (vilket jag har märkt, men Lukka knaprar åtminstone inte lika mycket på bett med fasta ringar som hon gör på bett med lösa ringar).

Parerstång/fullcheek/fulmer hindrar bettet från att dras igenom hästens mun om man behöver ta ett rejälare tygeltag (eller om hästen gapar när man ska styra, även om man tar minimalt i tygeln!). Trycker även på hästens motsatta kind när man tar tygeltag. Perfekt på svårstyrda, unga hästar eller när man vill rida utan nosgrimma :)

Halfcheek/''travbett'' funkar på samma sätt som ett fullcheek, men trycker lite på hästens käke istället vid tygeltag. Kan inte fastna i en eventuell nosgrimma (om man nu vill ha en sån på fullcheek så kan det fastna) eller i sidostycken. Dessa bett ska sitta med ''piggen'' neråt.

Baucher är ett bett som ligger väldigt stilla i hästens mun. Vid tygeltag stannar sidostycket kvar på sin plats istället för att följa med bettet bakåt som det gör med vanliga bett (jämför även med stångbett där sidostycket trycks framåt och neråt!).
Baucherbettet ska sitta med den lilla ringen uppåt (sidostycket fästs i lilla ringen och tyglarna i den stora)!
Lukka gillar inte baucher... Hon drog upp det i munnen och drog därmed in bettringarna i munnen oxå eftersom dom inte hade något nertill som stoppade bettet. Hade behövts halfcheek oxå :p

-----------------------------------------------------------------------------

Vad har jag för bett?
Kanske kan vara intressant att veta vilka bett jag använder? :p

På Gjafar har jag ett rakt bett med rörliga ringar. Bettet är svagt bakåtböjt (mullen mouth). Använder en engelsk nosgrimma till det.
Har oxå ett ponnyhack med läder under hakan. Han går väldigt bra på hack! :)
Gjafar har blivit riden på alla möjliga bett och klagar egentligen inte men han har huvudet högre upp med 2delade bett.
Tänker testa ett rakt gummibett på honom någon gång ^^

Diesel har engelsk nosgrimma, mest för snyggt ^^
Diesel funkar bra på dom bett hon vänjer sig vid men kan bli ngt svårbromsad om man springer fort (travare ska ju bita tag i bettet och kuta fortare ju mer man håller i princip).
Hon har en fransk grodstång med lite framåtböjd mundel. Ett smalt bett. Har det på det skarpaste men behöver nästan inte ta nåt i henne och hon verkar älska det (det är hon inte svårbromsad med) :)
Diesel har även hon ponnyhack på vintern, Izzan vill ha det jämt men Diesel vill gärna ha nåt i munnen ibland :p

På Lukka används ett smalt 3delat fullcheek. Ingen nosgrimma.
På vintern använder jag ett ponnyhack med ganska lös kedja.
Lukka har varit svår att hitta ett bett som hon accepterar men dom hon har nu funkar ganska bra så länge man inte tar så mycket i henne (dvs inte kontakt med munnen i onödan och direkt efter man travat/sprungit måste hon få helt lång tygel annars tuggar hon sönder bettet/förstör tänderna) :p
Har provat side-pull 2-3gånger men det hatar hon. Hon la öronen bakåt varje gång (vilket hon aldrig gör annars!) och sprang fortare när jag tog i det ytterst lite för att testa styrning och broms (tur hon funkar så bra att rida med rösten xD).
Jag skulle vilja testa ett titanbett med parerstänger på henne (synd dom är så dyra och tjocka så det skulle bli att specialbeställa isf!!!)...

Vid inridning av hästar använder jag oftast 2delat fullcheek (och grimma). Skänklarna på bettet är bra när man ska lära hästen styras.
Om jag ska ha en nosgrimma på unghästarna så använder jag en engelsk pga att vad jag har märkt så blir det mindre bettproblem då än om man har använt en remont vid inridningen!

 --------------------------------------------------------------------------

Jag tycker att man ska kunna rida sin häst med lätt hand utan att hästen sticker iväg eller blir för stark. Bettet ska därför inte vara för milt, men inte heller för skarpt! Det är även bra att inte alltid rida på samma bett utan byta lite :)
Testa både skarpare och mindre skarpa bett för att få lite variation och ändrat tryck på hästen. Ändra även ditt ridsätt om du byter bett. Skarpa bett kräver ofta en mer aktiv och medveten sits. Milda bett KAN kräva lite mer armstyrka på hemvägen och att hästen lyssnar bra på röst och övriga hjälper ;)

----------------------------------------------------------------------------

Jag har nu testat ett Berisbett med butterfly mouth med lösa ringar på 7,5cm (testred i ca 1minut på Lukka, så kan inte säga helt säkert om det funkar eller inte, men bettet är fullt av mjukmedel så det bör inte användas på avelsdjur eller i närheten av människor som någon gång tänkt skaffa barn!)

Jag köpte det billigaste bettet från Beris för att se om Lukka ens kunde stå ut med en sån mundel, trots att jag tyckte att vinkeln på det med lösa ringar var sämre än vinkeln på betten med fasta ringar (baucher, fullcheek). Dessutom visste jag att det var på tok för tjockt för Lukkas mun.

Här är min utvärdering om bettet;

Lukka hade svårt att stänga munnen om det, men verkade inte bry sig så mycket om det faktiskt! Bettet är 18mm tjockt i mungiporna och där bettet är utplattat är det ca 10mm tjockt. Jag tycker plattan börjar lite för tidigt, den kunde fått vara lite kortare så att plattan inte skär in i mungiporna vid tygeltag (glömde dock kolla om den gjorde det eller inte!).

Bettet låg (som jag trodde) i fel vinkel i hennes mun när det var ''vilande'' (dvs på hängande tygel) och tryckte ner i tungan på henne (och lite uppe i gomen, men inte så mycket).
När bettet var i arbete (dvs, vid styrning, bromsning och troligen även när man håller en jämn kontakt med tygeln) så hamnade bettet plötsligt  i en perfekt vinkel mot hästens tunga (kanske för att Lukka alltid trycker tungan mot bettet vid tygeltag?).
Vid bromsning hade jag nog behövt att bettets kant tryckte lite på hennes tunga eftersom hon är lite svårbromsad (skulle ha köpt ett baucher, för det funkar nog lite tvärt emot detta med lösa ringar), men vid styrning var det superbra! Lukka lyssnade direkt utan att trycka bort bettet (kändes det som iaf)!

I modell soft är bettet i hård plast men böjligt. Jag tycker böjligheten är lagom mycket (för att ev. få en lite bättre känsla för hur pass böjliga dom är: happy mouth/softbit-betten med wire känns lite för böjliga).

Det första Lukka gjorde var att sätta sitt märke i bettet (bitmärke). Det blev 2 små vassa piggar på övre delen av plattan (jag har åtgärdat det. Det var svårare än på ett happy mouth).

Tyvärr är bettet FULLT av mjukgjörande medel och bör inte användas på avelsdjur eller av folk som någon gång tänkt skaffa barn pga risken att mjukmedlet förstör fertiliteten!
Jag har testat att koka bettet i 15minuter men det blev ingen skillnad på lukten. Ska testa att koka det igen, men jag tror att medlet sitter inuti plasten som har används vid tillverkningen av bettet, så medlet går nog inte att få bort!

OM jag lyckas få bort lukten så kommer jag skaffa ett bett med samma mundel, men i modell baucher istället.

Har nu såld det bettet för det visade sig att Lukka hatade det (eller ännu större sanning är att JAG hatade det eftersom Lukka vände på det i munnen hela tiden). Kanske skulle ha testat ett baucher, men det blir inte av eftersom jag inte stod ut med lukten på det... Dessutom såg det jättetjockt ut... Usch! o.O

------------------------------------------------------------------------------

Nästa bett att testa blir nog ett Sprenger WH Ultra i sensogan med lösa ringar eller ett 10mm Bombers fullcheek med elliptical roller :p
Det hade även varit kul att testa ett bett i titan/titanium på Lukka.

Annars gillar jag betten från HorsePower för dom är ofta smala och välgjorda.
Gillar även betten från Globus för dom är oxå välgjorda :)
Har oxå ett 2delat fullcheekbett från Jacson som egentligen är för stort för mina pållar, men jag vill inte sälja det för det är så snyggt och välgjort! :p

3 Oct 2014

Välkommen

Välkommen till langumetolthastar.n.nu

MÅNADENS TISTEL går till: dålig lön

MÅNADENS ROS går till: Gjafar :)

Facebook

Nyhetsbrev

*Nu är jag utprovare av Scootboots, Evo och Easyboot Glove/backcountry ^^










(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)