Verka häst?

Är det dyrt att verka en häst för 100kr när man inte har någon utbildning eller om man är självlärd?

Kan man vara någonslags självutnämnd ''hovverkare''?

-----------------------------------------

Jag kan helt ärligt säga att jag inte är någon hovslagare eller ens en barfotaverkare, men jag har stort intresse för hovar.
Jag har verkat mina hästar själv i ca 3 år nu (och ber hovslagare titta på hovarna lite då och då). I början blev det självklart fel men nu börjar jag få bättre koll. Man kan alltid lära sig något nytt!

Mina hovar:

   Gjafars hovar blev ännu mer ovala (dom var trekantiga när han föddes med en spetsig tå), men från förra året har dom börjat bredda sig och få lite bättre form. Dom gigantiska hålväggarna som han hade från 1års ålder är borta. Gjafar har alltid haft en rejäl stråle! Nu har jag lärt mig att korta in tån lite bättre så nu hoppas jag att hans hovar får en bättre form och funktion :)

   Diesels konstiga hovar har blivit jämnare men dom fick en spricka pga för lång tå för 2år sen. I år har tån börjat kortats rejält och hovarna ser bättre ut. Hon kan t.o.m gå utan tofflor veckan efter verkning (i början kunde hon inte gå utan tofflor alls även om man bara raspade bort någon mm)! Hennes strålar är fortfarande lite ömma, men jag hoppas dom blir bättre nu när tårna kortas :)

   Lukkas hovar är överlag ganska bra nu. Hon gillar inte att bli skodd så hon är barfotahäst på riktigt. För 5 år sen ömmade hon efter verkning (även med järnskor!) eller om hon gick på grus, men nu gör hon inte det längre (inte ens utan tofflor!) :)

   Vinden kommer jag försöka hålla som barfotahäst för han är lika tung som mamma-Lukka så det blir för jobbigt att sko honom. Vinden har överlag bra hovar. Enligt mig ser dom ut som normala hästhovar bör se ut (fast möjligen lite längre i tån. Har lärt mig korta tån lite bättre i år dock). Framhovarna är runda och är en storlek större än bakhovarna. Alla hovarna är djupa. Ingen snedslitning hittills :)

Andras hovar som jag oxå har verkat:

   Undris hovar är intressanta för han hade riktiga fång-hovar (på god bättringsväg dock!). Felvinklade och jättelånga i tårna. Jag började verka honom i år och trots att jag inte kapade tån rakt av vid första verkningen så fick hovarna bättre vinkel. Nu har jag börjat kapa av mer i tån på honom och gör en lite bättre överrullning (som han själv även slipar till lite).

   Sockan har egentligen ganska bra hovar för att va travare. Ngt långa tår, speciellt bak. Lite ojämnheter/snedslitningar men inget allvarligt.

   Emilia har riktigt breda hovar och nästan lite för mycket stråle. Hennes hovar växer som hovar ska växa. Blir dom för långa så brister det ur bitar och hovarna verkar sig själva. Är ngt ojämna men inget allvarligt. Hon har nästan tendens att få för breda hovar med för korta tår.

Det ska bli riktigt spännande att se hur hovarna förändrats till nästa år! :)

11 mar 2016

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig...

MÅNADENS ROS går till: mig ;)

Nyhetsbrev

*patellaupphakningarna verkar ha gått över (typ iaf) :)

*har äntligen fått ett jobb!


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)