Skendräktighet...

Lukka har troligen varit skendräktig ett tag nu (jag gissar från nyår, eller om hon ens blev dräktig från början?? Det kanske bara var en svullen livmoder hon hade... Ville ta UL men det ville inte vet så vi hoppade det... Ångrar att jag inte tvingade henne :p). Inget föl har kommit och enligt rektal undersökning som veterinären gjorde så fanns det inget föl där. Lukka spände sig nåt otroligt dock så kan ha varit svårt att känna klokt??

Dessutom hittade jag det här om en som hade haft både en skendräktig och en som var tom enligt undersökning, men fölade (du som skrev detta får ursäkta att jag kopierade det du skrivit)!;

''Ett shettissto som var skendräktig blev stor som ett hus, förberedde sig för fölning och mjölken rann. Det kom inget föl och allt gick tillbaka över en natt. Hon visade ingen brunst alls.

Ett russto som när hon gått 3v över tiden blev rektalundersökt av veterinär som konstaterade att hon var tom. Hon fölade 2v senare. En mager enorm unge eftersom jag slutade fodra henne sista 2v efter beskedet att hon var tom.

Enligt veterinären kan det vara kissblåsan han kände vid undersökningen.''

Lukka hade gått 2 veckor över tiden när hon blev rektalundersökt av veterinär som konstaterade att hon var tom. Skönt att slippa sova i bilen utanför fölhagen, men samtidigt så kan jag inte riktigt släppa det...
*Hon har inte brunstat
*Hon har visat förvärkar (dock för ca en vecka sen!)
*Han har haft juver, men tömt det igen (har dock mjölk, men det har hon haft i 5år nu)
*Vissa dagar har hon lite svullnad framför juvret (vilket troligen INTE är knotten, eftersom hon blir inoljad och det funkar superbra mot knott. Dessutom brukar knotten bita henne ngt längre fram & inte kännas så).

Lukka var konstaterat dräktig på lite mindre än 90 dagar enligt rektal undersökning den 19 augusti 2014. Enligt vet; ''absolut mer än 60 (el om hon sa 70?) men inte riktigt 90''.

7 maj 2015 var hon tom enligt samma vet...

Lukka gick endast en brunstperiod hos unghingsten (2års-hingst) eftersom jag var rätt säker på att hon skulle bli dräktig direkt och om hon inte blev det så var det inte meningen att hon skulle bli det (hon är ju ändå 19år i år och egentligen hade vi inte planerat att betäcka henne förra året). Hon brunstade inte om så vi tog hem henne den 27/6-14. Hon konstaterades dräktig genom rektalundersökning den 19/8-14 på inte riktigt 90 dagar, men defenitivt mer är 60 (eller om det var 70) dagar. Beräknat földatum var 25/4-15. Den 7/5-15 konstaterade veterinären genom rektalundersökning att det inte fanns nåt föl därinne längre...

Lukka var skendräktig. Juvret har gått tillbaks lite igen efter hon hade fyllt det halvt. Magen kan oxå ha gått tillbaks lite (eller den har iaf krupit fram lite och är inte lika långt bak som den var för en vecka sen), men jag är inte säker på det. Vissa dagar är magen dock långt bak igen!
Över ryggen ser hon inte dräktig ut och hon har inte direkt haft några förvärkar sen jag såg det för knappt en vecka sen. Hon får fortsatt extra mineraler och B-vitaminer, men inget annat. Bara hö och lite gräs. Hon kommer dessutom sättas igång försiktigt nu.

Jag ångrar inte att jag har sovit i bilen om nätterna och kollat henne en gång i timmen (ca 26apr-7maj). Jag har fått sett en otroligt vacker orange måne, ett långsamt sprakande orangefärgat stjärnfall (+ några vanliga stjärnfall) och min rygg blev dessutom bra efter några nätter i bilen :)

10/5 Nu är Lukka garanterat brunstig (hon började smått på kvällen den 7/5 men var lite osäker på om det var brunst eller inte).
Det konstiga är att igårkväll så var hennes spenar stora och hon betedde sig som om hon hade förvärkar (kan ha varit en liten känning av kolik, men som gick över av sig själv. Magen lät okej)! Har läst att dom kan beté sig så även under brunster, men Lukka har aldrig betett sig så förr. Kanske blev det så bara för att hon själv oxå trodde att hon var dräktig?

11/5 Såg ingen brunst nu på morronen men Lukkas juver var lite större igen. Orolig att det skulle va en början till juverinflammation så jag mjölkade ur en hel del... Kanske man ska spara på mjölken? :p

19/5 För några dagar sen var Lukka brunstig igen, eller åtminstone väldigt kär i Diesel över staketet (och i normala fall gillar hon inte Diesel).
Nu har vi iaf släppt ihop Lukka med Dis & Gjafar och Lukka blev väldigt glad över det. Hon kör med sin pojk lika mycket som innan vi flyttade henne till egen hage och Diesel står och ser utanför ut (kanske ska betäcka Dis i år ändå så hon får någon att gulla med. Vinden lär det ju ändå dröja säkert 2år han kan gå med henne och det är inte säkert att han kommer klia på henne ändå)...
Lukka ser inte dräktig ut längre och har nog själv oxå insett att det inte kommer nåt föl. Hon ser inte ut att lida av det (möjligen att hon såg lite ledsen ut runt det beräknade földatumet, men det kan ha varit pga att hon gick ensam oxå). Hennes juver har gått tillbaka helt och jag tror inte ens att hon har mjölk längre (vill inte kolla ifall jag sätter igång nåt igen! :p).

Lukka kommer inte betäckas igen, även om jag skulle vilja få ett 3:e föl (ett sto!) efter henne och såg fram emot just detta föl väldigt mycket... Det skulle ha blivit ett riktigt snyggt föl... Vi får se om vi ångrar oss om typ några år, men jag tror inte det ;)
Nu kan vi på allvar leta hingst till Diesel istället :)
Jag vill ha en tigrerad eller en skimmel! :) Izzan vill ha en silver eller en gul. Eller kanske skäck :)

8 maj 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)