Sadlar jag har testat + lite funderingar

Sadlar

Börjes Pinto - lågprissadel i allroundmodell. Har testat 15'' x-vid, 16'' normal och 17'' vid.
En bra sadel för det priset men man bör kolla den extra noga när man får hem den så att bomen inte är sned (dvs, man bör ha lite koll på hur en sadel ska se ut och behöver ha bra ögonmått. Brukar inte vara problem att reklamera om ,man får hem en felbyggd sadel!). Har hittills bara fått hem en som hade skev bom/sned sits och en sadel där bomen var helt vriden men fick reklamera dom båda och fick hem nya helt utan problem. Har köpt 4st och sålt vidare alla lagom när dom var insuttna. 1st pga att den inte passade min rumpa och 2st pga att dom var för smala för hästen (köpte normal bomvidd ist för vid -.- ett nybörjarfel). Den senaste såldes för att den inte låg perfekt på hästen eftersom hon hade ändrat form efter fölningarna...
Lädret är okej (tjockt, tåligt och perfekt för skogsridning. Det blir inte repigt i första taget vad jag har märkt men jag tittar egentligen mest på funktionen och kollar inte efter repor :p). Smörjer man en gång i veckan (eller månaden...) så håller den länge, men det är inte någon toppkvalité.
Mina har hållt sig i bra skick trots att jag är lite dålig på att smörja. Stropparna är korta och syntetförstärkta (men alla sadlarna ser inte exakt likadana ut. Mina 2 första Pintos hade inte nylonförstärkta stroppar och min första bruna Pinto hade mocka på knästöden).

Sitsen är skön tycker jag. Inte för mjuk och inte för hård. Lagom bred (enligt mig, men jag gillar lite bredare sadlar annars blir dom så vassa framtill :p).

Sadeln ligger bra på lite rakare rygg men tror den ligger helt okej på dom flesta former. Inget för högre manke. Superkort anläggningsyta! Värd att prova om du har provat ''allt'' och behöver en sadel till skogsridning :)

Att tänka på; Man bör kolla lite extra så att bomen eller sitsen inte är sned eller skev. En sadel ska se rak ut underifrån och över sitsen (är bara bossorna sneda men sadeln i övrigt rak så tycker jag du ska stoppa om den. Jag har inte fått hem någon sadel med sneda/ojämnt stoppade bossor än). Det brukar inte vara några problem att reklamera och be om en ny om man råkar få hem en sned sadel :)

Nypris; under 1000kr. Straxt över 1000kr om man vill ha ett komplett sadelpaket (men som sagt, tänk på att kolla sadeln lite extra innan du provrider i den!) :)
En ny Pinto är väldigt oformad och svår att spänna fast på hästen. Den glider gärna runt lite så använd en sadelgjord med resår och se till att du hela tiden sitter precis rakt och sadeln ligger precis rakt på hästen (som med dom flesta nya sadlar innan dom är insuttna!). Efter ca 5 gångers användning börjar sadeln forma sig efter er och blir lättare att spänna fast (tips, använd dom främre stropparna så blir sadeln stadigare) :)

Hööks Claridge House syntet dressyrsadel - lågprissadel i dressyrmodell. Har en i normal bomvidd och 16,5''.
Har syntetull-stoppning så bör stoppas om med riktig ull/annan bättre stoppning efter ett tag. Tror att bomen är gjuten plast eller nåt sånt.
En superbra sadel för ett överkomligt pris (säljs tyvärr inte längre men tror CH dressyr i läder med utbytbara koppjärn kan vara ganska likt denna).
Kåporna är tjocka (men det finns värre!) och skaver lite på insidan av smalbenet men jag löste det genom att använda ett tajt sadelöverdrag i galon som böjde in kåporna lite. Nu skaver sadeln inte det minsta :)
Man får bra stöd och bra grepp i sits och knästöd (åtminstone den i syntet. Lädervarianten har jag tyvärr inte testat).
Sitsen är smal men mjukt stoppad. Lite vass framtill dock (iaf om man har en häst som är ngt överbyggd).

Sadeln ligger perfekt på travhästar! :)

Man bör dock kolla extra så att bomen inte är sned då det ändå är en lågprissadel.

Nypris; syntetsadeln 1799kr, lädersadeln med utbytbara koppjärn ca 2350kr.

County competition spring tree fit4 - dressyr, märkessadel. Haft en begagnad i 17-18''.
En otroligt fin och skön sadel. Stabil och låg perfekt på en bakrädd unghäst (den rubbades inte en mm när han for runt i panik och gjorde tvärnitar!). Man fick bra stöd så trots att den var lite hal i sitsen satt man kvar. Tyvärr har sadeln en helt värdelös bom. Min brast på mitten efter att ha glidit av en häst på 135cm och landat (inte alltför hårt) ''på rygg'' (på bakvalv och framvalv). Börjes sadel, lewa och troligen stübben hade överlevt det! Ch är jag osäker på och vill inte testa men troligen hade även den överlevt :p

Ligger bäst på lite svängd rygg. Stadig sadel. Värdelös bom (iaf på den äldre modellen).

Nypris; troligen väldigt dyr. Jag hittade en begagnad för 1000-1500kr.

Lewa - gammal märkessadel av hög kvalité! Går att få tag på begagnade billigt. Har en ingolf 17'' normal mot vid/vid (uppskattat mått. Mätt till 31,5-32cm mellan ortspetsar) och en urgammal (schwerin??) 18'' vid/x-vid (uppskattat mått. Mätt till 32cm mellan ortspetsar).
En stenhård sadel = inget för dom som lätt får ridsår! Bra annars och bomen verkar hålla det mesta trots att den är minst 20år gammal!

Passar bra på hästar med normal/svängd rygg (lite olika på modeller verkar det som. Mina ligger bra på alla mina pållar, och dom har ganska raka ryggar). Inte alltför hög manke. Ingolfen funkar på Diesel i nödfall då hon sänker ryggen lite när man travar. Dock är det bara 2 fingrar mellan manke och framvalv (ska ju helst vara minst 3 fingrar).

Nypris; Ganska lågt pris pga att dom behövde få in pengar när andra världskriget var (typ) och inte pga dålig kvalité! Lewa-sadlarna görs tyvärr inte längre eftersom sadelmakeriet låg i DDR och Lewa-sadlar slutade tillverkas ungefär när berlinmuren föll. Begagnade finns att få tag på under 3000kr men de kan vara lite svåra att få tag på eftersom dom flesta vill ha kvar sin gamla Lewa ;)
Min ingolf var min mammas så den fick jag gratis. Den andra köpte jag för 500kr (den ser ut att vara ca 50 år men sadeln är fortfarande hel och i bra skick). Behöver jag någon gång köpa en sadel med bom igen så kommer jag nog leta efter en till Lewa :)

Stübben - märkessadel. Har haft en äldre stübben colombo 17'' och bom 31 (känns mer som 16'' och tyckte linjalen visade bom 30 eller 30,5cm...). En sadel med lite mer tyngd i (tyvärr för tung för mig, annars en supersadel!).
Gillar stübben för dom påminner en del om Lewa och så finns dom som dressyrsadel med KORTA stroppar! :)
Hård sits men ändå skön.

Passar på flera olika ryggformer (ligger bästa på norma ryggl med lite lägre manke?). Lagom lång anläggningsyta (känns inte för kort och inte för lång :p). Inte alltför hög manke (funkar på Diesel). Och det bästa av allt är att dom har dressyrsadlar med korta stroppar! :)

Nypris; ? Begagnade går att få tag på under 2000kr om man har tur :)

Australisk stocksadel stockrider - utan horn. Har testat en på minst 18'' och normal mot vid/vid bom. Gigantisk och passar stora hästar med svängd rygg och hög manke. Kanske även på överbygda (låg okej på Diesel som har spikrak men ngt överbyggd rygg)? Ligger troligen bäst på kallblod.
En sadel som man sitter kvar i utan att sitta fast.
Urskön sadel men otroligt mycket vikt i (min vägde 18kg)! Inget för dåliga människoryggar eller klena handleder! o.O
Hade den inte varit så tung så hade jag aldrig sålt den! :(

Nypris; ? Begagnade finns att få tag på kompletta stocksadlar mellan 1500-4500kr

Stallion bomlös dressyr syntetsadel/Freemax EVO (liknar freemax/freeform) - köpt ny från fyndiq.se. Köpte 2st samtidigt för 3500kr. En illgrön 17'' och en ljuslila 16''. Sadlarna var kompletta vid inköp (dock ej stigbyglar).
Billig för att vara bomlös och jag fick hem 2 riktigt bra exemplar.

Ingen sadel för ung/vildhästridning men en ganska bra bomlös sadel. Med lite teknik kan man hoppa upp från marken utan att sadeln glider runt. Inte så bred som många bomlösa kan vara och den är otroligt skön att sitta i! Man får bra sits och får man inte det så kan man flytta stigläderfästena och sitsen med hjälp av kardborre. Man kan sätta i koppjärn för lite mer mankfrihet (men behöver inte använda koppjärn om hästen har låg till normal manke) och man måste använda en pad för bomlösa sadlar under den.

Sadeln är mer som en slags väl avlastande barbackapad så se det som en sådan istället för en sadel så får du ut mest av den! :)

Sadeln ligger bäst på en vältränad häst utan så mycket mage (bred rygg och lite fölmage verkar dock funka bra!).

Den gröna (17'') låg bra på Diesel ett år efter travet men sen blev Dis för tjock (breddade sig först fint över ryggen och blev sen tjock av sommarbetet). Sadeln ligger i framvikt på Diesel (som alla sadlar gör på henne). Den ligger perfekt på Lukka!

Den lila (16'') låg helt okej på Gjafar när han var i början av sin utbildning men sen tyckte han att den lät läskigt när man trampade den rätt efter man hoppat upp (den ligger dock stilla när man hoppar upp om man inte lägger ALL tyngd i stigbygeln) så då stack han, och sadeln (och ryttaren!) gled in under magen på honom :p
Nu när han inte är lika bakrädd funkar den fint på honom även om han tycker det blir lite för mjukt och han känner ryttaren lite för mycket.

Sadelgjordsfästet sitter tyvärr lite långt bak så sadeln åker fram lite på tjocka hästar. På hästar med sluttande rygg så lutar sadeln lite för mycket tycker jag (efter att Dis breddade sig över ryggen och fick lite mage så ligger den inte lika bra på henne utan lutar lite för mycket framåt (den var mer insutten då dessutom). Vi ryttare får sämre balans då och bytte till en bomsadel på Dis för tillfället. Hon själv hade nog gärna behållt sin bomlösa dock).

Sadeln är lite för framskuren (ligger lite på bogar och manke. Inget problem säger dom som säljer bomlösa sadlar, men jag stör mig på att sadeln klämmer fast manen under sig) tycker jag men annars älskar jag den (och hästarna oxå!) :)

Nypris; syntet 1650kr eller 2890kr med paneler. Finns även i läder för 2190kr eller 3590kr med paneler.

MasterBack Icelandic - bomlös märkessadel. Köpte en begagnad med mocka i sits och på knästöd för 4000kr. Sadeln är enligt uppgift 17'' och panelerna är 46cm långa (dock har jag mätt sadeln till 18'').

En sadel i riktigt bra kvalitet! Dubbla kåpor, syntetförstärkta stroppar, flyttbara paneler, 2 stigläderfästen, långa sadelgjordsstroppar. Min är tyvärr ngt sned, men det blir väl lätt så om man köper begagnat... Man ska nog tänka på att hoppa upp lika ofta från båda håll så sadeln håller sig rak.

Även jag som gillar breda sadlar tycker att den är lite bred. Min sadel är insutten av någon annan och är lite ''vass'' framtill. Tyvärr är sätet är för stort för mig (känns som 18'' & är uppmätt till 18''! Hade behövt en 16 eller 16,5''). På min sadel som är av äldre modell så är stiglädrena utanpå kåpan men på nya modeller är stiglädrena under kåpan.

Diesel fick extra stora rörelser med den sadeln så jag antar att hon känner sig friare i den än i en bomsadel :p

Nypris; 8900kr. Finns begagnade för ca 4000-5000kr

Hidalgo Venice II Special Island - bomlös sadel från Österrike. Jag skulle helst vilja kalla den kvalitétssadel då den är väldigt välgjord med fint läder (speciellt stropparna!). Jag köpte en sadel i 17'' och paneler på 43-44cm (om jag minns rätt?). Sitsen är lite liten tycker jag (eller så har jag bara vant mig vid större sadlar), men det gör inget eftersom den har lågt bakvalv = man får all plats man behöver ändå :)

Jag specialbeställde min sadel med korta stroppar och det har jag inte ångrat en sekund (egentligen ska den ha långa stroppar så den hade inga små skyddslappar för sadelgjordsspännet, men det fixade jag själv)! Sadeln är perfekt till mig och Gjafar och jag rekommenderar den verkligen till alla som har en häst med kort rygg! Gjafar har normal ryggform och han har jämntjocka paneler på 4cm.
Helt klart den bästa sadeln jag äger! :)

Sadeln har dubbla kåpor. Den är stabil och ligger där man har lagt den. Det KÄNNS som att sadeln har bom, men den är bomlös.
Man kan välja färg på den och även välja om man vill ha mocka i sitsen och knästöden eller inte. Man kan oxå välja kalvskinn. Den finns i många storlekar och har flyttbara paneler i många olika längder!

Nypris; ca 12000kr. Helt klart prisvärd och värd att vänta på! Köp den här; http://www.hastaffaren.se/sv/till-hasten/sadlar/sadlar/bomlosafullflexibla-sadlar/hidalgo-bomfria-sadlar/hidalgo-venice-ii-special.html :)

Diverse märkeslösa - upp till 1500kr (finns även dyrare och såna som nästan är gratis).
Finns ju så många olika märkeslösa och man vet aldrig hur det är från sadel till sadel.
Har köpt några begagnade;

*Allround mot dressyr. Köpt över internet. Var spräckt i bomen när jag fick hem den. Kan varit pga väldigt dåligt packad (låg ensam och på rygg i kartongen, men så brukar Börjes sadlar komma och dom håller) eller pga att den bara kostade 300kr... Nu för tiden frågar jag alla säljare noga om sadeln är hel och ber dom packa den bra :p
Det var annars en bra sadel som fick vara kvar länge ändå (till unghäst som första sadel och för att den luktade så gott :p). Sitsen var urskön (ja, jag red Lukka med den några gånger pga ingen annan sadel just då... men så fort hon klagade=andra gången jag red i den, så blev det barbacka). Nu ligger den på tippen (fast dom små skyddslapparna för sadelgjorden sparade jag på!).

*Islandssadel i normal bomvidd 16,5'' och 18''. Rak och fin bom. Kort anläggningsyta (längre på 18'' sadeln). Båda passade på Lukka när hon var smal. Passat bra på Diesel (när hon var smal xD). 18'' sadeln funkade på Hrappur men låg ännu bättre på 2 olika travare :)
En rikigt bra sadel faktiskt. Inköpspris/sadel 1000-1500kr (lilla sadeln var komplett). Sålda pga att dom inte passade hästen längre och var fina så det var synd att dom bara låg och var ivägen :)

*Westernsadel fq 15'' mocka. Snedsydd men rak i bomen enligt Lukka. Lite lång. Passat rak rygg?
Gillar inte westernsadlar märkte jag eftersom dom kniper och luggar hästen när man spänner gjorden -.-
Låg okej på både Lukka och Diesel. Jag fick ont i fotlederna pga att stiglädren inte var böjda mot foten (som dom är på använda westernsadlar i läder). Annars en okej sadel. Kostade 700kr (exkl pad, sadelgjord & tie-strap). Sålde den komplett.

*Röd bomlös syntetsadel 16'' (liknande freemax på Börjes men inte riktigt samma).
Tyvärr kollade jag inte den så noga i butik så fick hem en sned sadel. Den har dock funkat rätt bra på Lukka som inte har klagat så mycket på den faktiskt. Den är dock kasserad nu (inför ombygge?). Sadeln formar sig efter hästen ungefär som en ridväst formas efter ryttaren. Sadeln kostade ny ca 850kr komplett (utan stigbyglar). Plockade isär den och såg efter hur den var uppbyggd. Skumklärnan är riktigt skön och avlastar väldigt bra, men hade hellre haft den i en pad till bomlösa sadlar.

*Allround (liknande en Lewa ingolf). Enligt uppgift ca 18'' och normal mot vid/vid bom.
Måtten verkade stämma någorlunda iaf och den är troligen 17,5-18'' och normal mot vid bom på :)
Bomen är rak och fin. Högra kåpan var något mindre än den vänstra men det verkar inte störa hästarna alls så det kanske bara är överkåporna som är olika stora.
Bra lädret faktiskt (knottrig och färgen har försvunnit lite).
Bakifrån låg sadeln spikrakt på både Lukka & Diesel (flyttade sig inte ens åt något håll i traven)!
Från sidan låg den nästan helt perfekt på Diesel men i mycket bakvikt på Lukka.
Osäker på om den är hel i bomen eller av på mitten (den var hel vid köp) så jag använder den som sadelstol nu istället :)
Köpte sadeln begagnad för 500kr inkl frakt + en sadelgjord.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Se upp med begagnade märkeslösa sadlar som kostar under 500kr!
Det kan vara fel på dom så man inte kan använda dom. Då står man där, lite fattigare och fortf utan sadel...
Självklart kan man göra riktiga fynd så gå på magkänslan och våga chansa ibland om det låter som en sadel för dig! :)
Märkeslösa över 500kr kan det självklart oxå vara fel på. Fråga säljaren. Dom flesta är ärliga ^^
Ibland är ''märkeslösa'' sadlar märkessadlar med nästintill oläsliga märken. Ibland har man tur! (countyn och den gamla Lewan jag köpte stod som märkeslösa men när countyn ännu var hel så var det ju en bra sadel. 1000kr kostade den. Den gamla Lewan kostade 500kr. Köpte båda samtidigt och har inte ångrat mig angånde Lewan iaf!).

Koppjärn/fish inlägg. Bra eller dåligt?

Tyvärr har jag aldrig ägt någon sadel med utbytbara koppjärn så jag har aldrig bytt järn och kollat in noga hur allt sitter och så. Men här är några funderingar;

Sadlar med utbytbara koppjärn känns ju som en bra investering då mina hästar ändrar form veckovis, men hur bra är dom?

Sitter koppjärnet verkligen stilla när det bara fästs med en skruv på var sida om sadelns framvalv?
Jag hade nog velat ha åtminstone 2 skruvar på var sida så man är säker på att koppjärnet inte tippar ner och lägger sig på manken (ok, en extrem överdrift men ni förstår tanken)... Finns såna (wintec?) som har 2 skruvar på var sida men hela sadeln känns lite klumpig på nåt sätt tycker jag (har ridit i 2 olika såna men är tveksam till vad jag tycker om dom)...

Så ska man ha en sadel med utbytbara koppjärn eller är det bättre med en sadel som har fast bom, där man är säker på att framvalvet sitter på plats hela tiden?

En sadel med fast bom måste man dock kolla flera gånger om året så att den fortfarande passar och dessutom bör man ha en extra sadel med en smalare/vidare bom (det håll som hästen brukar ändra sig mot :p) att byta med dom dagar som den vanliga sadeln inte passar.

Jag använder inte pad under mina bomsadlar utan jag tycker att en vanlig gammal vojlock/schabrak ska funka, annars passar inte sadeln.
Självklart kan man ha pad om hästen är extra känslig över ryggen eller nåt men jag tycker hästarna har lättare att känna efter klokt om sadeln passar eller inte när dom bara har en vojlock/schabrak och då säger dom ifrån direkt när sadeln inte funkar längre och då byter man. Har man en pad kanske det fördröjer hästens reaktion och då står man där med en oridbar häst pga att sadeln tryckt på hästens rygg så länge och hästen inte kände det pga padden men plötsligt har jätteont och vägrar alla sadlar/ryttare).

Fish-inlägg
Tyvärr har jag ingen erfarenhet alls av fishinlägg men det känns som att det skulle vara bättre än utbytbara koppjärn o.O
Fishinläggen ändrar inte vinkeln på sadeln utan bara vidden? (lite om koppjärn och vinkel; http://www.stallrustorp.se/2012/11/koppjarnets-vinkel-en-myt/#.U-RfblLlrIU). Samtidigt, om hästen bara breddar sig pga att den blir fet och inte mer musklad (vilket oftast är problemet för mig :p) så kanske det är själva vinkeln som ska ändras... Och då funkar ju utbytbara koppjärn perfekt?
Sadeln som har fishinlägg har väl en fast bom som grund? Lägger man då bara in inlägg för att ändra vidden så borde det ju vara ritkigt bra? :)
Synd att det typ inte finns att få tag på såna sadlar längre bara :p

Till sist;
Lyssna på hästen (och din rygg & sits) när du väljer sadel! :)

25 jul 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig...

MÅNADENS ROS går till: mig ;)

Nyhetsbrev

*patellaupphakningarna verkar ha gått över (typ iaf) :)

*har äntligen fått ett jobb!


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)