Patellaupphakning!

Obs! Detta är ingen faktasida utan bara mina egna tankar, erfarenheter och tips som jag har fått och läst till min patellahäst.

När en ettåring får patellaupphakningar så är det oftast inte så allvarligt och inget man gör nåt åt. Oftast är det för att dom växt för fort och/eller för att dom är omusklade. Det växer bort eller försvinner sen när dom kommer i träning. Får hästen upphakningar som vuxen är det kassering för avel enligt jordbruksverket.

Hur många hästar som haft patellaupphakningar som små som avlas på vet nog ingen. Antagligen förekommer det ganska mycket då patellaupphakningar inte är något ovanligt.

Det forskas dåligt på om det går i arv eller inte. Vissa säger att det hoppar över en generation. Några säger att det inte går i arv och andra säger att det definitivt går i arv.

--------------------------------------

Nu har jag fått reda på att åringens mormor också hade lite upphakningar som liten. Hennes mor har aldrig visat nåt som jag vet. Min lilla tös kommer loss själv, det går inte att backa loss henne.

Hur tränar man då en patellahäst?

Det är svaga bakknän som gör det. Tränar man musklerna runt knät så blir det stabilare.

Vissa säger skritt över bommar. Andra säger att bommar ska undvikas.

Nedförsbackar säger dom flesta är bra. Och rygga. Min lill-pålla har svårt för att rygga. Fastnar hon så går det inte alls att rygga.

Har fått tips om tunga skor bak. Boots med en aning vikt i sig kanske kan vara nåt och bara ut och gå en promenad?

 

 

7 nov 2018

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)