Olika hästskor och funktion

Jag har tänkt sko Gjafar sen när han ska tävlas (vilket närmar sig nu eftersom jag snart får hem min nya transport). Började då fundera på vilka skor som egentligen är bäst.

Om vi delar upp skorna i ridskor och travskor så ser man att ridskorna är bredare och ofta tjockare.

Ridskor=bredare. Bredare skor betyder större yta för hovväggen och en del av sulan att stå på=bra. Tjockare sko betyder ngt längre ner till marken (så hoven får nog inte någon större kontakt med marken, OBS min egen teori).

Travskor=smalare. Smalare yta för hästen att stå på, men strålen kommer ner bättre i marken. Plattare sko betyder kortare väg ner till marken för resten av hoven=bra (och jag kan tänka mig att en smalare sko kommer ner bättre i underlaget om man rider på ett någorlunda mjukt underlag, dvs inte asfalt/packat grus, och då får hela hoven/sulan bättre kontakt med marken, utom just i tån. OBS, detta är endast min egen teori!).

Ska man tävla islandshästar så får skon vara max 23mm bred och 10mm hög (8mm om man har sula). Ridskor är ofta 22mm breda och 8-10mm tjocka. Dessutom ska skorna vara av samma material på alla hovarna.

Om vi nu koncentrerar oss på det som kallas travskor. Dom ser nättare ut på ponnyhovar (och isisar) och man kommer åt att kratsa bättre än om skon är bred. Dessutom är det mindre tyngd i travskor än i ridskor.

Travskor finns säkert i tusen olika utföranden. Här kommer några varianter som jag hittat funktionen på :)

Halvrund sko
Ger bättre överrullning

Falsad sko
Ger bättre grepp

Tvärad tå
Ger bättre överrullning

Guldsko med förstärkt kant
Slits inte lika fort

Guldsko med fasta broddar
Bra grepp (för bra?) och slits inte lika fort (kunde använda mina guldskor flera vintrar utan att som blev slitna annat än i tåkapporna)

Slät sko
Hittar ingen funktion, men kan tänka mig att dom får lite bättre grepp på gräs när man slår i sömmar på dom än en normal sko som har en liten fals där sömmarna sitter. Dock kommer sömhuvudena slitas snabbare än på skor med en söm-fals om man rider på hårdare mark (=större risk att skon flyger av?).

Sidokappor (2 tåkappor)
Sidokappornas funktion är att hindra skon från att åka bakåt och hjälpa sömmen att hålla skon på plats. Funkar ofta bra på hästar som vrider av sig skorna. Kan oxå vara bra att testa på hästar som snubblar mycket. Fördelen med sidokappor är att skon kan placeras längre bak på hoven utan att man behöver klippa så mycket just i tån, och ändå åker skon inte framåt när hoven växer. Nackdelen är att sidokapporna fixerar hoven lite mer så hoven inte kan vidga sig vid nertramp. Hästen kan få ojämna hovväggar om sidokapporna trycker (klämmer) på hoven.

Tåkappa
Tåkappans funktion är att hindra skon från att åka bakåt och hjälpa sömmen att hålla skon på plats. Nackdelen med tåkappa är att skon åker framåt när hoven växer och man måste ta av mycket i tån för att skon ska ligga bra. Har hästen kort tå kan en tåkappa trycka på hoven. Fördelen är att hoven kan vidgas relativt normalt.

Sko utan tåkappa
Kortar av steget (läste jag någonstans men kan inte hitta det igen? Vet inte om dom verkligen gör det). Blir större påfrestning på sömmen (dvs, sömmen MÅSTE sitta perfekt för att skon ska sitta kvar bra).

Avstickare som jag inte vet om det stämmer eller inte. Detta gäller iaf 3gångare (funkar kanske inte på hästar med fler gångarter):
Lättare sko
Högre steg

Tyngre sko
Längre steg

20 sep 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)