Nosgrimmor?

Ja, nu har jag googlat en massa igen och kom in på nosgrimmor, eller rättare sagt nosdelar på träns.

Har snott dessa 2 bilder (härifrån: http://baraelvira.se/2013/october/nosgrimma-vs-luftintag.html) för att visa ca skillnaden på hur en engelsk nosgrimma egentligen sitter jämfört med en remont:


Engelsk nosgrimma med aachenrem. Hästen har möjlighet att vidga näsborrarna för maximalt luftintag. Nosgrimman ligger emot kindtänderna så det kan bli skav och sår i hästens mun om tänderna är vassa.


Remontnosgrimma. Här stängs näsborrarna igen så hästen bara kan vidga dom till en viss grad. Hästens tänder går fria. Har sett många som tvingar igen hästens mun så hårt dom bara kan med dessa nosgrimmor :s

Här är lite andra snodda bilder och jag undrar hur dessa sitter egentligen. Andningsvägarna går ju fria (ja, förutom på vissa sladdriga ponnyhack av syntetmaterial; har ett sånt) men hur är det med nervtrådarna och hästens tänder?


Pullarnosgrimma


Crossunder. Har engelsk nosdel. Ger extra tryck på nacken. Klämmer ihop ganascherna? Det är mjukare/mer hud under hästens huvud så remmarna kanske knips eller luggas?


Sidepull. Även detta har en engelsk nosdel. Lukka hatar sidepull, har inte kommit på varför än men det kanske trycker på hennes kindtänder när man styr (hon har vassa kanter i den höjden. Konstigt att hon gillar hackamore dock)?


Hackamore (''ponnyhackamore''). Sitter som en engelsk nosgrimma. Ger tryck både över och under nosen. Ger extra tryck på nacken.


Micklem. Hästen kan andas. Tränset stör inte kindtänderna och inte direkt nervbanorna heller. Bettet kan plockas bort så det blir mer som en kapson. Kan säkert även funka bra som crossunder. Dock tycker jag inte dom ser snygga ut (men det är ju mitt problem) :p

Tänkte egentligen skriva om bettlösa träns och att hästen har nerver på hela huvudet och hela munnen. Eller troligen över hela kroppen :p


Bild på några nervtrådar på hästens huvud, sen har hästen säkert lika många nerver i tungan oxå.

-----------------------------------------------------------------

Jag tycker man ska rida med det som funkar på just den hästen så jag är inte direkt emot någonting (så länge det inte skadar hästen och så länge inte hästen protesterar mot just den detaljen i utrustningen).

Dis vill ju ha hackamore så då får hon ha det så länge vi inte ska ''dressyrträna'' på ''bana''. Lite nacktryck, lite käktryck, lite nostryck. Hon vill ha det så :)

Gjafar funkar super på både hackamore och rakt bett. Bettet har vi bara på bana, om det behövs.

Vinden har provat ett 2delat fullcheek och verkade inte ha nåt emot det. Dock har han bara haft det i munnen och jag kommer leta efter rätt bett till honom när det är dags för mer än ''bara'' inlärning :)
Jag tycker det är jättebra att börja med ett vanligt 2 delat fullcheek-bett och måste man ha en nosgrimma för stabiliteten på tränset så funkar en lagom spänd (2 fingrar ska få plats mellan nosgrimman och NOSRYGGEN, inte bredvid nosryggen där hästen inte har nåt skelett) engelsk nosgrimma bäst! :)

Lukka har jag inte hittat helt rätt bett till än tyvärr och nu vet jag inte om hon kommer kunna ridas i någon snabbare gångart än skritt... Det jag skulle vilja testa på henne är;

Bosal & mecate.
Då får hon tänka på vilket håll jag menar och slipper att man håller i henne (för det hatar hon och blir då hård i mun/huvud. Håller man tyglarna som fågelungar så är hon hur mjuk och fin som helst, så länge man inte går förbi en hemåtsväng), men eftersom Lukka är lite svårstyrd ibland så kanske det inte är nån bra idé ändå.

Ett crossunder.
Men då vill jag ha nylonrep och inte läder eftersom läder är lite strävt och glider inte genom ringarna lika lätt som nylonrep (läder crossunder = ofta försenad/utebliven eftergift).

Repgrimman/reptränset i hö*ks (den med ''halv'' crossunder).
Fast såna kan man beställa från ett annat ställe (här; http://naturhunden.se/visa_produkt.asp?t=Bettl%F6st+reptr%E4ns&id=356&lang=sv) med en bred fläta på nosdelen och i vilken färg man vill (vill ha ett i vinröd & beige/guld till Lukka! :D). Vill dock inte beställa ett i en speciell färg från början eftersom Lukka kanske hatar det xD får väl bli ett i en annan färg först (eller det från hö*ks som är inkl tyglar). Kanske beställer ett blått med svart fläta så kan jag testa det på Sockan eller Vinden oxå. Eller skaffa ett lila till Gjafar (om man nu får tävla på det?) och prova på Lukka :p

Indianhackamore.
Har jag oxå funderingar på. Då kan jag ha tränset som jag har gjort till Lukka (som just nu har det sladdriga ponnyhacket). Måste bara klura ut vilken färg det ska ha eftersom vinröd och beige inte finns på flätan... Kanske guld+guld och vinrött rep? Flätan får nog bli zig-zag eller karamell. Men en nosdel helt i guld/beige ser väl inte lika bra ut??

18 aug 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)