Kolik, röta och annat ''kul''

Vill bara säga att jag inte är någon expert på något vis, men vill ändå dela med mig av mina erfarenheter ^^
Använd det du själv tycker är bra/funkar och sålla bort det andra :)

Kolik

Longera/promenera hästen i skritt i 15-30min och låt den vila i 5-15min (longera direkt igen om hästen vill lägga sig ner!). Upprepa tills magen låter som den ska och några gånger extra för att vara helt säker!

Alla hästar är olika, vissa vill gå ut och gå i skogen medan andra hellre longeras. Vissa vill trava. Testa och se vad som funkar bäst på din häst :)

Lukka
När Lukka har kolik så är det troligen pga att hon glömmer att dricka (jag själv är likadan när jag är i stan; dricker inte och får ont i magen)!

Enklaste sättet att häva Lukkas kolik är att longera henne i skritt i ca 15min och låta henne vila i ca 5 min och upprepa tills magen låter bra. När magen låter bra, hon har bajsat och inga andra symptom märks så rider jag ut på henne i en lugn tur, för att vara på den säkra sidan.

Tips på förebyggande;

*Man kan ge hästen betfor i förebyggande syfte om hästen är dålig på att dricka.
Det har funkat bra på Lukka hittills tycker jag eftersom detta var första gången i år som Lukka fick kolik (och året är nästan slut! Ska öka på betforgivan något. Det var väl dags för ca en månad sen egentligen men hon har sett fin ut och mått bra hittills så valde att inte öka, förrän ikväll då ^^).

 * Det finns foderjäst men den har jag inte provat. Det ska iaf vara levande jäst, annars gör den ingen nytta har jag hört.

 * Man kan ge hästen en hel vanlig bakjäst utblandad i ljummet vatten i en cola-flaska eller nåt. Det har jag provat. Hästarna gillar det inte och ''rapar'' jäst hela tiden sen men får man i dom det så sätter det igång magen igen (men man bör ändå longera hästen).

 * Finns någon slags ''tarm-balans'' oxå som ska va bra men den är rätt dyr...

B-vitaminer funkar inte som förebyggande mot kolik men det är bra vid pälsbyten :)

Bärrandsröta

Röta ska hållas så luftigt som möjligt och ska helst inte packas in. Så här gör jag och det har funkat väldigt bra;

Skrapa först bort rötan ur hovarna (jag använder en spik) så mycket det bara går (det bruna mjuka som man känner att det inte är frisk hov).

Häll i väteperoxid ELLER kopparsulfat (använd gummihandskar och skyddsglasögon för det fräter!) i hålen som blir där rötan har suttit.

När det slutat bubbla så dränk in bomullstussar i väteperoxid ELLER kopparsulfat och tryck in bomullen i hålen där rötan suttit.

Byt bomullstussar 1 gång om dagen (använder man kopparsulfat kan det sitta i någon dag så det är ingen kris om man inte hinner byta precis varje dag ^^)

 * Väteperoxiden fräter bort all röta och skit som inte borde vara i hoven.

 * Bomull är tillräckligt mjuk för att hästen inte ska få ont av att stå på hoven men den är även tillräckligt hård så stenar och jord inte kan ta sig in i hålväggen och förvärra rötan eller orsaka hovbölder. Bomull andas. Jag har haft endast bomull (och inget runt hoven eftersom det är viktigt att inte packa in rötan för då blir det bara mer!) i hålväggarna och den har suttit kvar bra, även i leriga hagar :)

 * Kopparsulfat håller hoven ren och fin och ser till att det inte kommer in röta i hoven (och lite torrare). När man verkar hoven sen så ser man tydligt vart kopparsulfaten har hjälpt till eftersom det blir blått! Använd plasthandskar till både väteperoxid och kopparsulfat eftersom det tar sig in överallt (och är du nagelbitare så kan jag bara säga att kopparsulfat smakar ILLA, nästan lika illa som jodopax, antibit, maskros... tjaa... jag ska nog inte ta upp allt äckligt jag smakat på xD)!

Hålvägg

Gör rent hålet i hoven. Dränk in en bomullstuss i kopparsulfat och tryck in i hålet. Detta förhindrar att bakterier sätter sig där igen och att det packas in skit, jord & grus. Byt ut bomullstussen en gång om dagen (en gång i veckan har oxå funkat men då måste man vara säker på att tussen sitter kvar där så pass länge och att det inte sitter nåt skit innanför den).

Hovböld

Om du misstänker en hovböld som sitter i bärranden så gräv bort all inpackad smuts du kan. Håll sen på väteperoxid och tryck in en bomullstuss med väteperoxid eller kopparsulfat på. Gör så gärna 2 gånger om dagen tills bölden spricker. Det brukar lukta aceton (äckligt) när den spruckit. När bölden väl spruckit så räcker det med att byta bomull en gång om dagen. Det är viktigt att inte packa in hoven för mycket om det inte är absolut ren för då blir det lätt värre. Använd sunt förnuft; har du lerig hage och ingen möjlighet att ställa hästen på box så kan man lägga ett galoppbandage och byta det 2 gånger om dagen.

Sitter bölden någon annanstans än i bärranden så be en hovslagare skära upp den! En hovböld kan se fruktansvärt illa ut (Lukka blev blockhalt på någon timme) men det brukar bli bra så fort den gått hål på. Jag kunde rida Lukka 2 dagar efter utan något problem alls!

19 dec 2014

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)