Hovstöd??

Med hovstöd menar jag alltså en ställning för hoven som hovslagaren kan använda när han ska verka eller sko hästen.

Lukka är hemsk att sko (inte riktigt lika hemsk att kratsa men nära). Hon gör egentligen inget (med betoning på inget eftersom hon inte hjälper till heller utan bara ''hänger'') men hon gör sig så otroligt tung!

Kan tänka mig att hovslagare (och jag) får ont i ryggen av att sko såna hästar så varför inte underlätta lite och fixa en ställning man kan lägga hoven på så man slipper tyngden och kan koncentrera sig på själva arbetet? :)

Att köpa ett hovstöd är inget alternativ eftersom dom kostar alldeles för mycket enligt mig (billigaste jag hittat kosta 1130kr eller nåt och det är för dyrt för en sån enkel konstruktion. Det är ju bara 1 pinne, ett spadhandtag och en julgransfot, typ).
Däremot kan man göra ett själv!

Några alternativ jag hittade som ''grund'' på internet var julgransfot & parasoll-hållare :p

Själv bygger jag ett hovstöd av en gammal datastol/snurrstol. Jag är lite fundersam kring snurrandet men hoppas det funkar ändå. Det kanske går att lösa med silvertejp? :p

Här är lite bilder;


Har tagit loss sitsen och ryggstödet. Tog bara någon sekund eftersom sisten redan var loss (den snodde jag för nåt år sen till datastolen som man bara ser hjulen på :p)


Här har jag tagit loss den höj och sänkbara delen och plastskyddet eftersom det lät hemskt varje gång man höjde och sänkte stolen (= grejerna som står bredvid). Även det tog bara någon sekund med hjälp av ett verktyg.


Här har jag plockat av hjulen (och satt fast den höj och sänkbara delen igen). Dom var lite svårare att få loss men när jag kommit på hur så gick det väldigt fort och var inte alls ansträngande. Använde en tång att bända med.
Tyvärr så vacklade stolen pga att mittendelen tog i golvet.


Löste det med lite läderbitar som jag gjorde till klossar och silvertejpade fast (jag kunde väl ha använt vad som helst men tyckte det var dumt att åka och köpa nåt när man kan testa nåt som man har hemma. Läderbitarna var ändå mögel på så dom skulle inte användas till nåt annat). När jag vände på stolen denna gång så stod den väldigt stadigt! :)


Upphöjt läge. Jag har lagt ryggstödet löst uppe på och funderar på hur jag ska fästa det och OM jag ska fästa det.
Skruvar? Ska nog ha en träplatta/läderbit mellan stödet och ryggstödet oxå så skruvarna inte går tvärs igenom allt...
Mer silvertejp??


Nedsänkt läge. Ryggstödet ligger fortfarande löst ovanpå och jag funderar på om det blir för brett att lägga en hov där? Kommer man åt att verka den? Går det att spika i den?


Här har jag plockat bort den höj och sänkbara delen igen och funderar lite på spadhandtag...

Ska testa ryggstödet först och se om det funkar (ELLER en träskiva för det blir enklare att fästa och jag har en liggandes i förrådet. Kommer klä den med nåt mjukt och hållbart; liggunderlag, bomull och silvertejp?).
Funkar det inte så testar jag spadhandtags-idén (om jag hittar nån trasig spade i trädgården. Det borde finnas :p). Det kommer dock inte bli höj och sänkbart men kan fixa olika längd på pinnar till det...
Återkommer!
-------------------------------------------------------------------------------------------


Det blev en träskiva istället (fäst med vagnsbultar och en mutter på undersidan)...


Och här har jag lagt klossar uppe på :)
Klossarna är fastskruvade och metalldelen som ligger mellan dom är oxå fastskruvad. Metalldelen är en grej från stolens ryggstöd! :)

Jag klädde in den med liggunderlag. Sen hade jag en bit memory-skum till övers (ett tunnt inlägg som ska vara i min kudde men jag tycker den blir för hög då så jag har plockat ut den). Sen silvertejpade jag alltihop eftersom det var enklast :p

Jag borde lägga en läderbit eller plocka bort det mjuka från själva ''trä-sitsen'' eftersom silvertejpen rivs upp när man slinter med hovkniven (det är iofs bara att tejpa över hålet men ändå).

Hovstödet funkar helt okej men man måste få in tekniken på hur det ska användas på bästa sätt. Lukka har testat det med full tyngd och det höll :p

-----------------------------------------------------------------

Nu har jag funderat lite över mitt hovstöd. Jag har bara fått använda det ett fåtal gånger eftersom jag aldrig har det med mig när det är dags att verka (glölmmer det hemma. Ska försöka se till att förvara det vid hästarna istället). Dom få gånger jag har använt det så har jag tyckt att det är lite klumpigt eftersom hästens hov inte kan vila på det riktigt som jag vill (pga träplattan som kommer ivägen). Så nu måste jag göra om och göra rätt! :)

Tänker plocka bort höj och sänk-delen med träplattan på och istället bygga 2 olika träpinnar. En med en tennisboll på och en med typ ett spadhandtag, om jag hittar nåt. Spadhandtaget är viktigast för det är den delen jag kommer använda mest.
Det var ju tanken i början att göra så, men då försvinner höj och sänk funktionen. Dessutom hade jag inget tillräckligt tjock pinne hemma när jag byggde hovstödet så det blev vad det blev :p

Jag måste nog göra några olika höjder, men börja med en standardhöjd som jag hoppas mina pållar blir nöjda med (får hålla upp hovarna på alla (eller Gjafar kan få vara standard-modellen för han lyfter typ mellan Lukka och Diesel :p) och be någon mäta avståndet till marken eller nåt för att det ska bli någorlunda rätt höjd :p).

Tänkte skaffa ett spadhandtag i metall och böja ut det lite så det blir bekvämare för hästarna (eller om jag kan hitta något liknande, men bättre) och sen klä in det med liggunderlag (och kanske memoryskum om jag hittar nåt mer av det) :)

2 dec 2014

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)