Hovskydd

Har säkert skrivit om detta förut men ändå :p

Jag är öppen för förslag när det gäller skydd till mina hästars hovar. Med skydd/hovskydd menar jag hästskor, barfotaboots och såna grejer som är till för att skydda hoven från underlaget man rider på.

Jag och Izzan tror att det är bra att variera sig när det gäller skor eller barfota och inte alltid bara köra på det ena eller det andra, och så måste man lyssna på vad hästen vill ha/inte vill ha! T.ex när Diesel tävlades på trav så trampade hon av sig skorna i hagen hela tiden trots att dom var rejält inböjda så hon inte skulle kunna trampa på dom. När hon kom till oss (som hade ngt mjukare ridvägar och inte BARA grusvägar som det var där hon bodde innan) så drog vi av dom och testade barfotaboots. För någon månad sen så ville hon inte ha dom heller, vilket visade sig genom att hon inte hjälpte till ett dugg när vi skulle ta på dom, utan bara trampade ner på dom istället för i dom. Då fick hon gå utan även vid ridning och det verkar hon nöjd med :p
Till sommaren/när det börjar bli grusigt och hårt i marken igen så ska hon få ha en annan modell på sina tofflor :)

Mina pållar rids några gånger i veckan och underlaget är ganska mycket grus och hällmark men även smala skogsstigar med rötter och stenar.

Jag har ridit både med barfotaboots och järnskor i olika modeller. Det kommer hela tiden nya barfotaboots som jag vid första anblicken kan tänka mig att testa, men så inser jag oftast att dom behöver ha någon form av skavskydd, och det orkar inte jag krångla med!

Diesel har grävt efter rötter så båda hennes framhovar lutar uppåt i tån (vilket inte är så farligt för hennes del eftersom hennes hovspricka inte bör nå marken för då spricker den nog upp igen).
Gjafar har fått på sig skor eftersom han började ömma/passa i hagen när han gick utan, men har trampat av en halv och böjt en annan så har skott om honom, vilket innebär fler sömhål i hans hovar... Funderar därför på någon slags flexibel sko utan söm... Men vi får se hur det blir med det. Kanske får utveckla min sko-teknik istället :p

Det optimala för mig hade varit en hästsko som man slipper spika fast. Jag vill inte heller limma fast skorna eftersom det fixerar hoven ännu mer än en järnsko. Eventuellt kan jag tänka mig att limma fast skon om skon är flexibel och följer hovens rörelse. Skon ska dock sitta på plast oavsett vad hästen gör med sina ben!

Sen är ju den största nackdelen att man inte får tävla isis med vilken sko som helst utan skon ska vara max 23mm bred och 10mm hög. Har man sula får skon bara vara 8mm hög och sulan max 5mm tjock. Dom flesta flexibla hästskor är oftast jättetjocka och breda (jag är egt inte emot breda skor även om det låter så :p Tjocka skor däremot kan jag tycka är lite sämre, beroende på om man har sula eller inte).

Men spelar roll...

Här är iaf lite olika hovskydd utan spik (finns säkert många fler!);


1: Old mac's
2: Renegade - funderat smått på att testa på Diesel en gång, men tror dom är för krångliga för mig :p
3: Equine fusion - funderat på att testa, men tror dom är lite för mjuka för mina pållar.
4: Easyboot Glove back country - känt på men aldrig testat på häst. Kanske bra?
5: Easyboot Trail
6: Scoot boot - funderar på att testa dessa på Gjafar någon gång (lila förstås!). Funderar på om dom ger skav...?

7: Cavallo simple - testat och gillar. Lite klumpiga när man testat nättare boots.
8: Cavallo sport - testat och gillar. Lite klumpiga när man testat nättare boots.
9: Cavallo Trek - testat och gillar. Lite klumpiga när man testat nättare boots.
10: Easyboot Glove - testat och gillar! Bästa jag testat hittills! Inbyggt skavskydd. Kan tydligen flyga av/trampas sönder, men sitter för det mesta där dom ska ^^
11 och 12: Easyboot trail NY - funderat på att testa men tror ändå inte dom är rätt för oss...
13: Floating boot - ser lite stora ut... Skav??

14 och 15 på samma bild): Dallmer Clog/combi clog - nyfiken på, men ser höga ut... Med sula isf. Limmas?? +/ spänns fast?
16: EasyShoe sport - limmas fast. Hård kärna? Flexibel? Med sula isf...


17: Easyboot Traditional
18: Easyboot Epic - Aldrig testat och tänker bara på isiga spännen och iskalla fingrar en snöig vinterdag...
19: Boa horseboot - testat. Klumpig, men okej.
20: Easyboot Transition - testat på unghäst som aldrig haft nåt på fötterna förr. Gick normalt med dom så dom är lätta. Är mycket bättre än dom ser ut! :)

1 nov 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)