Gjafar


Gjafar är en brunblack valack. Han är född 23 maj 2010.
Förväntad mkh: 135-140cm (just nu ca 138cm).
Gjafar är 5-gångare med mycket tölt och en rund 3-taktig galopp! Han rids som 4gångare.
Gjafar betyder ''den generöse krigaren'' (iaf enligt den islandshästnamn-sida jag döpte honom efter) och det passar honom perfekt :)

Kallelsenamn; Paffen, Paff, tokkis-Paff (tjockis).

Gjafar är Lukkas första föl och var beräknad till den 3 maj 2010 men väntade i 20 dagar till innan han bestämde sig för att det var dags :)
Han hade två stora söta framtänder redan vid födseln.

Vid ridning är det bra att veta att Gjafar har varit väldigt bakrädd, men det är i princip borta nu. Blir han rädd för något nu så lugnar han sig snabbt bara man själv kommer ihåg att andas och slappna av. I dom flesta lägen är han en cool liten häst som inte hetsar upp sig i onödan. Blir han rädd så stannar han och tittar en stund, sen kan man rida vidare igen (om det inte är ankan i diket som plötsligt flyger upp och skräms! Då kan han vända sig om, men står snällt tills man återfått balansen igen).
Han gillar att ridas ut tillsammans med kompisar men det går även bra att rida honom ensam.
Gjafar är snäll att rida men han är väldigt känslig för både vikt- och tygelhjälper (och KAN reagera på vissa ljud). Jag vågar inte låta vem som helst rida honom än, men jag tror att med tiden kommer han bli lika trygg som mamma-Lukka :)
Gjafar vill ridas med mjuka men tydliga signaler!

Gjafars utrustning;
Färg på utrustning: lila
Sadel: Hidalgo Venice II Special Island (specialbeställd med korta stroppar).
Träns: ett svart med lila detaljer & utan pannband som jag har gjort själv (det skulle bli både pannband & nosgrimma på det men blev inte så). Han har även ett svart träns med engelsk nosgrimma. Så har han ett brunt träns med vitt foder. Det har engelsk nosgrimma ^^
Bett: Ponnyhack, rakt bett som är lite framåtböjt eller ett rakt lite böljligt syntetbett.
Hovskydd: helst samma sak på alla hovar men funkar även barfota. Har Cavallo Trek Slim (strl 1) fram och Easyboot New Trail (strl 2) bak.
Övrigt: Har ibland lätta gummiboots fram för att länga steget ngt, om han har järnskor.

Gjafar & Vinden
Gjafar gillar att leka med föl och är snäll och leker alltid lagom hårt med dom. Behöver dom att man tar i lite så gör han det, men behöver dom att man leker försiktigt så gör han det :)

Gjafar är världens mest nyfikna häst. Dessutom är han som en riktig pojk ;)
Han tycker det är riktigt häftigt med lastbilar som lyfter upp grejer på flaket eller traktorer som sprider skit på åkrarna :p

Gjafar är den andra hästen någonsin som jag har ridit in och den första unghästen som jag har jobbat med helt från början (den första jag ''red in'' var en travare som var inkörd och redan trygg med alla möjliga ljud. Vi kunde rida ut i skritt och trav).
Han har varit iväg på tillridning och det gick fort framåt med hans bakrädsla! Han bryr sig inte längre om grenar som dras mot jackan/termobyxorna när man rider på smala stigar! Han är inte heller livrädd för regntäckets svansskydd när det blåser längre. Däremot brukar han reagera smått (höja huvudet, snegla bakåt, vingla till lite) dom 2 första gångerna man gör ett nytt ljud på hans rygg (t.ex om man gör alla rörelserna till ''klappa händerna''; det är bara ljuden han reagerar på), men sen är det lugnt (om man själv ignorerar det eller gör en liten halvhalt ifall han tänker gå fortare när man gör ljudet igen) :)
Han KAN reagera lite på prassliga regnjackor ibland (såna där som görs nu för tiden som ''andas''. Dom i galon är MYCKET bättre och prasslar inte alls lika mycket).

Gjafar är lätt att lasta och står snällt och stilla i släpet.

23-sept-2010.jpgGjafar & Árgeisli (sept 2010) :)

Planen med Gjafar var att han skulle bli min tävlingshäst, körhäst och ''lalla runt i skogen''-häst.
Nu är planen lite ändrad. Jag har bestämt att Gjafar inte blir någon körhäst eftersom han var bakrädd (är inte så farligt längre men vill inte chansa). Hans lillebror Vindmani däremot blir mitt nya körhäst-projekt och jag tror han kommer passa perfekt! ^^

liten-dsc-7768.jpg
Gjafar har en ganska intressant ål; den delar sig vid manken! :)
Jag har aldrig sett något liknande på någon av alla blacka hästar jag har sett (massvis med fjordingar på Sindarve :p)

Gjafar är alltid glad och positiv! Han kommer gärna fram i hagen och buffas lite i magen.

 

Gjafar har fått en riktigt fin rygg från sin far och Lukkas pigga, glada och busiga sida.

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)