Betäcka Diesel...?

Att korsa travare med någon annan ras kanske anses som onödigt eller slöseri med pengar eller nåt, men travare är ofta ganska bra och hållbara hästar (och har enligt mig mycket finare huvuden än halvblod :p).

Travare har kraftiga och starka lår och ofta bra ben eftersom dom ska hålla för höga hastigheter (ju högre hastighet desto tyngre landar hästen på hovarna har jag läst någonstans så bra ben på en travhäst är ett måste!).

Många travhästar hoppar bra om dom skolas om till hoppare (enda hästen som jag hoppat med där svansen gick i hjälmen var en travare. Min farfar, f.d hovslagare, sa en gång att om man känner hästsvansen ta i hjälmen när man hoppar så är det en häst med riktigt bra bakbensteknik. Hindret var 40-50cm lågt men ''Ture'' hoppade minst 1 m över :p) :)

Diesels egenskaper;

Diesel är väldigt allround men har lite extra fallenhet för dressyr, skogsridning, distans och troligen även western (kan valla!).
Vi hoppar något litet hinder i skogen ibland men pga att jag helst inte hoppar & Diesels framben inte är så hållbara så är det inget vi vidareutveckar (hon har hållt för den ridning vi hållit på med men håller inte för travtävlingar).

Diesel är väldigt känslig och lyhörd och vill alltid göra rätt! Hon försöker alltid göra sitt bästa om man ber henne om nåt :)

Hon kan dock vara lite för känslig ibland men tror det mest är för att hon är rädd att få skäll. Hon blir lite spänd om man höjer rösten åt henne eller om hon tror att hon har gjort fel (t.ex när hon var så hungrig att hon inte tänkte på att jag fortfarande höll i höpåsen och så tänkte hon ta en tugga men kom emot min overall istället. Då blev hon rädd att jag skulle bli arg på henne och hoppade undan snabbt. Hon fick inget skäll utan bara ett ''argh'' just när hon bet och sen fick hon hö och klappar för att hon inte skulle vara rädd att bli slagen eller nåt :p). Om hon går sist när man rider och inte har fått springa av sig på ett tag kan hon bli spänd och vilja springa om/gå för fort (eller om hon tror att det är tävling på hemvägen om man rider ut fler än 1-2). Tar man det minsta i henne då så blir hon ännu spändare och kan krångla lite (typ tvärnita och hoppa lite smått på stället trots rejäl eftergift och drivande hjälper).
Oftast är hon hur lugn som helst (mycket lugnare än Lukka! xD) även om hon går sist (bara hon får sin jobb/fart-ridtur ca 1 gång varannan månad) ^^

/liten-ryggform-ext-disen.jpg
Exteriört ser Dis ut som en ridponny tycker jag (om någon har ''bonniers stora bok om hästar'' så kolla in ridponnyn på sid. 190-191). Hon påminner ganska mycket om den (iaf live) men har rakare rygg (inte riktigt lika rak som på bilden eftersom det är lite uppförsbacke där hon står), lite kortare framskenor, ngt mindre överhals och lite stupande bogar. Manken ser lite högre ut men upplevs inte alltför hög (lite lång däremot).

Diesels skritt är mjuk och gungande, långa lugna kliv. Tyvärr nystande både fram och bak (men det är endast i skritten hon gör det!)...

Traven är väldigt flexibel. Ganska mjuk och fjädrande faktiskt. Hon kan trava otroligt sakta (och även början till passage i korta bitar) men hon kan oxå trava otroligt fort! Hon lyfter högt (speciellt på frambenen), speciellt när man håller/bromsar henne lite eller om hon blir lite spänd och egentligen vill springa fort.

Galoppen är riktigt härlig på volt. Mjuk, rytmisk och lätt att följa med i. På rakt spår blir den tyvärr snabb och skumpig (vi har inte lärt oss riktigt än, men vi galopperar inte så ofta heller :p).

Tölten är taktfast och lagom snabb (vi töltar mest i medeltempo på alla pållarna. Ibland lite temopväxlingar). Dis har potential att tölta supersnabbt (hon gjorde det barfota på grus med mig en gång när hon ville hem. Lika fort som hennes snabba trav!!!) men hon kan även samla sig mycket i tölten. Amerikanska ridtravare är avlade för att tölta FORT :)

Bra egenskaper;
Diesels huvud är väldigt fint tycker jag.

Halsen är fin, men kan behöva lite bättre överlinje.

Bogarna är helt okej men lite stupande.

Bringan är bred!

Bålen är ganska/lagom djup.

Ryggen tycker jag är ganska bra egentligen men rak (ser lite för rak ut på bilderna men hon står i en svag backe).

Benen är starka, MEN inte perfekta!

Hovarna är ganska bra (blir bara bättre ^^).

Temperamentet är bra & viljan att göra rätt.

Sämre egenskaper;
Kanske lite små ganasher?

Bakbenen är lite hjuliga.

Vrider bakhovarna inåt i skritt + nystar lite fram (dock bara i skritten!).

Frambenen har lite svaga framknän (ena/båda är lite mjuka) och knipta knän (på alla ben? :p).

Manken är lite lång och smal (men har breddat sig lite sen hon blev ridhäst).

Tunn vinterpäls.

Övrigt;
Diesel är ca 151cm hög så hingstarna bör vara max 155cm höga (upp till 160cm om dom är perfekta till Diesel i övrigt).

Avkommans egenskaper;

En kul färg (Izzans önskemål; silver, skimmel eller Brego-brun. Mina önskemål; skimmel, skäck, tigrerad, silver, konstantskimmel, gul, svart, stora tecken??)

''Sagohäst'' (typ Skuggfaxe ^^)

Ca 140-155cm hög?

Allround-inriktad. Allt från precisionskörning till barrelrace. Behöver dock inte vara någon höjdhoppare :)
Men mest mot dressyr, skogsridning, distans, körning, western, tornerspel??

Lugn, lätthanterad, villig att vara till lags. Inte alltför känslig (men inte okänslig heller).

Får gärna ha tölt men inget krav.

Inte för grov men inte för klen. Lite grövre än Diesel. Som en islänning ungefär? :)

Mjuka gångarter som man kan sitta ner i! :)

Raser att betäcka med;

Lipizzaner + travare är en trevlig och snygg korsning (har mött några såna).
Med tanke på Diesels talang för dressyr och villighet att vara till lags så kanske en lipizzaner kunde va värt att prova?
Lipizzaner är något grövre än travare...

Islandshäst + travare har jag sett några på bild och dom ser väldigt trevliga ut! Tar man t.ex Svadilfari så har man ju dessutom dubbel chans på färg (silver och gul) :)
Tror det skulle bli en lagom kraftig häst, men det kan oxå bli helt fel om man korsar fel typ av travare med fel typ av islänning (har kollat upp Diesels stam & hon har några överbyggda grova amerikansk travare i stammen så kanske inte ska chansa på islandshäst ändå)...
Islänningar brukar inte alltid ha perfekta ben...
Islänningar jag funderat på; Grásteinn frá Grafarkoti, Svadilfari från Knutshyttan, Tjaldur fra Skullerup.

Welsh cob kan funka. Welshar är ju så otroligt snygga men kanske inte tillsammans med travare??
Welscob jag funderat på; Eko.

Mustang finns det en riktigt snygg en på ön men han kanske inte betäcker andra raser. Perfekt i kroppen (manen & benen) är han iaf! Precis så en häst ska se ut enligt mig (har sett honom live och han verkar lugn dessutom!) :)
Mustanger jag funderat på; Chestnut/Vims.

Knabstrupper? Kan va kul med en prickig häst eftersom islänningar inte kan vara prickiga :)

P.R.E? ''Spanska'' raser brukar va bra att korsa med :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sen finns det ju några travhästar man kan prova oxå men egentligen är det slöseri eftersom vi troligen inte kommer träna hästen till trav och travhingstar brukar vara rätt dyra...
Dessutom finns det typ ingen som inte är släkt med Diesel och nästan ingen som inte har knipta knän!

Men dessa travare är iaf snygga;

Majesty of Rock - 161cm, bra lynne & skimmel! Har både ryska Torg & franska Ideal du Gazeau i stammen. Namnet på avkomman är självklart! Majesty of Heaven (Diesel heter ju egentligen Diesel in Heaven)!

Gidde Palema - ser ut att ha ridhäst-typen och jag vet att han ger snygga avkommor (många med tecken!) :) Frambenen sitter lite för långt fram (som på dom flesta/alla travhästar :p)... Har både tölt och pass :p 157cm hög

Rouge Ideal är unghäst och kommer troligen kastreras. Synd eftersom han alltid varit snygg form på (som min Gjafar. Synd jag kastrerade honom...) och har alltid varit en favorit, både i utseende och i sitt milda sätt att vara. Rejäla leder, bra benställning (även som föl!), vackert huvud, fux med strimbläs och 3 vita ben. Dessutom har han både tölt och pass! :)

Tap In - 156 har jag för mig. Konstantskimmel. Självklart lite släkt med Dis.

Nu Pagadi - 162cm cm hög. Otroligt härlig färg! Synd man inte kan avla på nyanser ;)

Marion Mad Money - Riktigt snygg! Trevlig. Släkt med Dis...

28 mar 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: hovar med konstig form

MÅNADENS ROS går till: Diesel

Nyhetsbrev

*patellaupphakningarna verkar ha gått över (typ iaf) :)

*har äntligen fått ett jobb!


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)