Barfotaboots!

Ja, nu gör vi ett inlägg om barfotaboots, eller tofflor som jag brukar kalla dom. Överst är dom modeller som jag tycker är riktigt bra och längre ner står lite mer info om alla olika modeller jag har testat :)

Dessa tofflor tycker jag är bra och värda att testa;

Cavallo simple, sport, trek regular och trek slim
Alla cavallos modeller sitter kvar där dom ska även om dom är lite för stora (går bra att lägga i tjocka sulor vid behov). Endast ett par av dom jag har testat vred sig lite men dom var både 1-2 storlekar för stora och så var det fel modell för hästen (hästen hade ovala hovar och hade på sig modellen för runda hovar).

Trek är lite mjukare runt kronleden. Den övre kardborren kan bli sämre ganska fort men den är utbytbar.

Jag använt trek slim och sport storlek 1 på hästar med hovmåtten längd 12,0cm och bredd 10,3cm (där går gränsen på hur långa hovar som passar i storlek 1. Man kan pressa ner hovar på 12,5cm oxå med lite våld, men det blir lite väl tajt).
Storlek 2 passar även på hovar med måtten 13,0 långa och 10,5 breda.

Har testat dessa med gott resultat på lite rundare hovar och på ovala/avlånga hovar. På höga, lagom och lite lägre trakter (ingådda funkar till lägre trakter medan nya kan vara lite stela och då kan man behöva skavskydd). På hovar som har mycket utflytningar åt alla håll.

Detta är tofflan du ska välja om du inte raspar till hovarna själv mellan hovslagarbesöken! :)

På vintrarna har Gjafar och Diesel Trek Slim på framhovarna vid behov :)
Lukka har haft Cavallo Sport runtom vid behov denna vintern men nästa vinter ska hon nog få ha trek regular/slim eller simple då hennes sport-boots är lite för små :)

Easyboot Glove
Enkla och snabba att ta på och det behövs inget bökigt skavskydd eftersom det finns ett inbyggt!
Ska sitta tajt och är bra om dom passar. Dom töjer sig dock lite så man kan behöva pynta till dom lite med power straps (har själv aldrig testat power straps så vet inte om det funkar).
Är lite svåra att få på första gången men redan andra gången går det lättare.

Kardborren blir dålig ganska fort men det går att byta om man kan sy lite.
Denna modell finns även som wide, för rundare hovar.

Jag har använt storlek 00,5 på hovar med längden 11,3cm och bredden 10,3cm. Dom passar utmärkt.

Denna toffla är bra om du raspar lite själv i hovarna mellan hovslagarbesöken :)

Lukka har Easyboot Glove runtom vid behov på sommaren :)
Diesel har oxå testat Easyboot Glove men hennes hovform är inte riktigt rätt för dom än.

Easyboot New Trail
Lätta att ta på, men ngt svåra att spänna åt (iaf i början/om hästens hovar är lite långa). Kardborren sitter vid trakterna så man kan knäppa fast tofflan innan man sätter ner hästens hov (bra på hästar som inte sätter ner hovarna direkt utan viftar runt innan så tofflan flyger av om den inte sitter fast).

Har använt storlek 2 på hovar med måtten 12,0cm långa och 10,5cm breda (sitter perfekt!).
Storlek 1 har jag använt på hovar med längden 11,3cm och bredden 10,0cm.
(OBS! Storlek 4 passar inte hästar med måtten längd 13,0-13,5cm och bredd 11,0cm. Nu är tån kortad/tvärad ca 1,5cm och då blev det mycket bättre. 11,0cm bred är nog det smalaste man kan ha i storlek 4).

Passar nog inte till för höga trakter.

Diesel och Gjafar har Easyboot New Trail på bakhovarna vid behov :)
Undri testar New Trail fram vid behov.

-----------------------------------------------------

Dessa tofflor har jag testat;

Boa horseboots

   Jag köpte 2 par begagnade Boa-boots i storlek 0 efter noga mätning av Diesels nyverkade hovar (men som tur var så var det ena paret i storlek 1!). 0:orna gick inte ens på någon av hovarna trots flera våldsamma försök och hårda ord (Dis försökte även hon hjälpa till men insåg fortare än mig att det aldrig skulle gå. Hon tog mitt skällande på tofflan med ro och visste att det inte var henne jag skällde på :p). 1:orna gick på och satt rätt bra :)
   Vi testade alla gångarter vi kunde (skritt, tölt, trav, supersnabb trav, galopp och omkörnning av 2 andra hästar) på grus och i lera. Vi travade även lite lugnare på volter ibland utan problem... och snurrade även runt på stället någon gång när hon var för het och bara ville stressa runt. Bootsen satt där dom skulle utan att vrida sig det minsta eller flyga av.
   Tyvärr får Diesel skav på fram sidan i kronranden av dom men det har funkat att använda ensamma tunna strumpor (ja, jag är nog den enda i världen som samlar på mig massa ensamma strumpor xD) som skydd (har hört att man inte ska använda elastiska bomullsstrumpor på häst för det kan ge skav/brännmärken men det har iaf inte blivit nåt på Dis, inte ens ruggad päls).

Lukka har även provat dessa boots utan strumpor och dom satt kvar bra även i 4-språng, men dom var väldigt hala i lera. Kanske blir bra om man broddar dom? :)

*Boaboots är lätta att ta på och av när man väl kommit på hur man ska göra ^^
*Är omöjliga att få på om man har ngt för liten storlek.
*Sitter kvar på hoven även om dom är en storlek för stora!
*Passar bra på normala hovar men sitter även helt okej på ovala. Kanske även passar lite rundare hovar? :)
*Bootsen har utbytbara delar (vajer & kork).
*Går att brodda.
*Funkar allra bäst på grusvägar tycker jag! :)
*Jobbiga att göra rent. Antingen väntar man tills allt har torkat helt och gör rent med en spik eller nåt eller så spolar man dom direkt efter ridturen (skrapa rent med en spik har blivit bäst tycker jag. Dock är rengörningen mycket enklare om man bara rider på asfalt och grus eller på ridbana) ^^
*Ca vikt på storlek 1 enligt dålig köksvåg: 425gram (+ vikt på ev. lera som fastnar!).

Personligen tycker jag att dom känns klumpiga och tunga till hästhovar. Lite som om man skulle ha kängor med stålhätta på sig. Dom har funkat bäst på grusvägar i alla gångarter så har du mycket grusvägar så är detta en hållbar och bra toffla :)
Hästarna verkar inte störas.

Cavallo Simple Boots

   Eftersom 0:orna i Boa-bootsen inte passade på Dis så bytte jag med en annan mot ett par cavallo-boots i storlek 0. Dom gick iaf på Diesels hovar men var lite för höga i trakten så hon gillade inte riktigt dom (dessa boots passar nog bättre till framhovar, ponnys eller precis avskodda hästar med lite högre trakter). Dis & jag testade dom i alla gångarter ovan och dom satt där dom skulle :)

Dom satt riktigt bra på Gjafars framfötter (trots att dom troligen var ngt för stora för honom) och han gillade dom! Vi testade dom på ridbana i skritt och trav och kanske lite tölt. Funkade bra! :)

*Simple är superlätta att ta på och av, även om storleken var ngt för liten/stor.
*Hovformen spelar troligen ingen större roll eftersom hela booten kan öppnas upp och formas efter hoven.
*Sitter kvar på hoven (iaf i lugnare gångarter) även om dom är ngt stora.
*Yttre kardborren i Simple blir lite dålig efter ett tag men det gör inget för dom sitter där som ska ändå! :)
*Går att brodda.
*Kan va lite hårda när dom är nya men formar sig efter hoven efter några gångers användning. Risk för skav finns innan dom är ingådda (skavskydd finns). Bra att köpa ingådda begagnade (brukar gå att få tag på till bra pris)! :)
*Passar bra på dom flesta underlag :)
*Enkel rengörning! Bara att kratsa bort leran :)
*Ngt stora i storlek (kunde utan problem få på 0:or på hovar som borde haft 1:or och på hovar som borde haft 0:or var dom ngt glappiga, men satt kvar).
*Vikt: 400gram.
*Ca vikt på storlek ?? enligt dålig köksvåg: ?? (+ vikt på ev. lera som fastnar!)

Jag tycker att denna modell känns lite tunga klumpiga till hästhovar. Den känns som om man skulle ha en vinterkänga eller en tung gympasko.
Dis tyckte dom var okej trots att dom tog i hennes kotor vid nertramp. Gjafar gillade dom och verkade inte störas det minsta av dom trots att han knappt hade haft vanliga lätta skyddsboots på sig innan!

Easyboot Glove

Eftersom det varit fruset i marken men dåligt med snö och is så har jag inte slagit på några guldskor denna vinter. Därför började jag fundera på att ha tofflor på dom på vintern.
Så nu har jag köpt ett par begagnade broddade Glove i storlek 0. Enligt måtten skulle dom passat perfekt på Lukkas bakhovar, Diesels bakhovar och allra bäst på Gjafars framhovar men dom enda hovar bootsen satt perfekt på var Diesels bakhovar (gaitern satt oxå perfekt)! Gaitern var alldeles för liten för Lukkas och Gjafars ben och även för Diesels framben.
   Jag tror dock det har med hovformen och att göra eftersom dom satt helt perfekt (Like a Glove :p) på Lukkas framhovar efter jag verkade ner hennes trakter och helt okej på hennes bakhovar! Även gaitern passade perfekt då! :)

*Glove är lätta att få på om man får in tån tillräckligt långt (bara att slå lite på den/knacka den rätt med handen).
*Hovformen/hovvinkeln måste vara rätt (bara att prova sig fram!).
*Sitter kvar på hoven i skritt, tölt, trav, galopp, i lera, i djupa vattenpölar, snäva svängar, bland småbuskar m.m om dom passar på hästen, annars släpper dom i galoppen (det ska inte va någon luft mellan hoven och tofflan för då är den för stor eller för uttänjd)!
*Gaitern upplevs ha för kort kardborre om hästen har korta kotor/inte helt rätt vinkel för denna boot...
*Lika lätta som dom ser ut :)
*Går att brodda.
*Töjer sig lite när man har använt dom så tänk på det om ni köper begagnade; ligger hästen precis mellan storlekarna så välj den mindre storleken.
*Funkar på dom flesta underlag :)
*Ganska exakta i storlek som nya (Lukkas bakhovar är ca 10,3-10,4cm breda och 10,7-11,3cm långa och 00,5 sitter perfekt men tajt!)
*Enkel rengöring! Bara att kratsa bort leran och ruska ur dom :)
*Ca vikt på 00,5 enligt dålig köksvåg: 255gram (+ vikt på ev. lera som fastnar!)

Lätta tofflor! Relativt lätta att ta på om man får in tån tillräckligt långt. På Lukka har jag 00,5 bak och 0 fram. 0 köpte jag begagnade så dom var lite uttänjda. Nu har jag lagt i en lädersula på 5mm i dom och då sitter dom helt perfekt! :)

Dessa känns mer som en lätt joggingsko eller som fultofflor (foppatofflor alltså. Vägrar kalla dom för det så kallar dom fultofflor, vilket är ett mer passande namn) ;)

Easyboot Glove Back Country

Köpte dessa för att Gjafar skulle slippa ha tofflor som satt kvar runt benet om den släppte från hoven (som Glove gjorde för dom var för stora för honom).
Har nu fått hem ett par back country men måste säga att jag inte direkt gillar dom... Baksidan är för hög och för hård (men det kanske ser annorlunda ut på hästen??). Jag ska nog prova dom på någon innan jag skickar tillbaks dom men det lutar åt att byta dom mot ett par Glove ändå...

*Jag har inte provat dessa på någon hov men dom borde va lika lätta att få på som Glove är.
*Dessa är Glove fast med en annan överdel så inpassningen måste va densamma som Glove.
*Gaitern upplevs hård och hög baktill och kardborren sitter bakom hoven istället för framför/bredvid som cavallos (ev. risk för skav och större risk att kardborren blir grusig?).
*Töjer sig troligen som Glove men sitter nog kvar bättre på hoven pga gaiterns utformning.
*Kommer inte rida med dessa men tror dom sitter kvar lika bra som Glove på alla underlag, om inte bättre.
*Enkel rengörning (samma som Glove)!
*Samma passform som Glove men provade tyvärr aldrig dessa på någon hov...
*Ca vikt på strl 00,5 enligt dålig köksvåg: 260gram (+ ev. lera som fastnar!).

Lätta tofflor! Dom känns tåliga trots att kardborren sitter i trakten och kan trampas ner i lera (om hästen kan trampa igenom så bra i dessa)... Känns hårda och höga baktill men testade dom aldrig på hästen...

Dessa känns som ett par vanliga gympadojor :)

Cavallo Sport Boots

Dessa boots köpte jag eftersom jag råkat raspa lite för mycket på Gjafars hovar. Han ömmar lite när man rider. Hittade dessa i storlek 0! Dessa var dock nästan för små för honom men kommer säkert sitta perfekt när jag kortat ner hans tår till den längd dom ska vara :)

*Lätta att få på om dom inte är för små (dom såg stora ut men passade knappt på Gjafar)!
*Passar inte för långa tår (som ex: passar inte på Gjafars 10cm breda och 12cm långa hovar men satt bättre när jag raspat till hovarna lite i tån ^^).
*Överdelen/gaitern som sitter runt hoven är lätt att fästa med kardborre. Den upplevs lite hög i bakkanten men inte så farligt.
*Töjer sig troligen och mjuknar lite med tiden. Dessa är nog bäst att köpa begagnade så slipper man ''gå in'' dom på samma sätt som med helt nya ^^
*Hala på blött gräs/lera. Annars bra på dom flesta underlag? Dom sitter kvar!
*Enkel rengöring hittills (bara att skaka ur leran) :)
*Små i storlekarna! (0:or borde passa okej på Gjafar men är en storlek för små för hans framhovar. Sitter okej bak men behöver korta Gjafars tår om dom ska sitta perfekt).
*Vikt: 340gram.
*Ca vikt på strl 2 enligt dålig köksvåg: 295gram (+ ev. lera som fastnar!)

Lagom lätta. Känns tåliga men jag gillar inte riktigt flärpen och skruven som man fäster den övre kardborren med...
Sulan känns lite tunn... Hittills föredrar jag Simple framför Sport eftersom dom var lättare att få på och mycket lättare att passa in pga att man kan spänna fast dom hårdare även om dom är snäppet för stora. Med Sport kan man inte spänna åt den övre kardborren för hårt för då kan man inte fästa flärpen på ett vettigt sätt (bra på häst med känslig kronrand?) -.-

Dessa tofflor känns som ett par gympaskor ^^

Cavallo Trek Slim

Har köpt ett par obetydligt begagnade i storlek 1 och ett par obet. beg. i storlek 2.
Innan provning på hästen är jag mycket positiv! Dom ser bra ut och KÄNNS bra! Det som ser ut som samma tyg som det är på freemax-sadlar är inte tyg utan typ gummi/väldigt seg plast! :)

*Lätta att få på!
*Passar även lite längre tår.
*Överdelen/gaitern som sitter runt hoven är lagom mjuk men känns ändå hållbar!
*Känns följsamma! Vet inte om dom töjer sig eller inte.
*Hala på blött gräs och i lera (samma sula som Cavallo Sportboots)
*Enkel rengöring.
*Superlätta att passa in!
*Ca vikt på strl 2 enligt dålig köksvåg: 320gram (+ ev. lera som fastnar!)

Lagom lätta. Känns som ett par gympadojor :)
Slim-modellen ser inte så mycket smalare ut än simple-modellen dock! Enda skillnaden ser ut att vara vikten och att sulan är tunnare...

Cavallo Trek

Har köpt ett par obetydligt begangade i storlek 2.
Innan provning känns dom lovande :)

*SE OVAN! :)
*Ca vikt ? Vägde nog aldrig dom...

Easyboot Transition

Köpte ett par till Gjafar men dom var för svåra att få på så sparade dom och hade dom på Vinden en gång när han hade en skalad stråle och inte fick gå i grus.

*Lite svåra att få på när dom är nya, men satt där dom skulle.
*Noga inpassning!
*Överdelen ser mer extrem ut än den är :p
*Töjer sig säkert lite med mer användning och borde då bli enklare att få på
*Blir hala på blött gräs/lera.
*Enkel rengöring!
*Ca vikt ? Känns lättare än dom ser ut.

Easyboot New Trail

Köpte till Dis för att kunna sätta fast dom innan hon ställer ner hoven eftersom hon annars viftar runt lite innan hon sätter ner så tofflan lossnar!

*Väldigt enkla att få på om dom har rätt storlek!
*Storlek 2 passar hovmåtten L: 12,0 + B: 10,5
*Mjuk runt kronan men kraftig runt hoven. Bra material!
*Vet inte om dom töjer sig eller inte.
*Blir hala på blött gräs/lera
*Enkel rengöring!
*Ca vikt ? som cavallo sport?

Easyboot epic

Har än så länge bara bytt vajer på en och provat dom på hovarna. Såg ut att sitta bra. Var hyfsat enkla att få på, lite svårare att få av. Hyfsat enkel att byta vajer på men mycket pilljobb (jag gillar ju sånt så för mig var det bara kul). Tålamodsprövande?

*ganska lätta att få på. Lite svåra att ta av.

*storlek 0 passar precis på hovmått 12,5 långa och 11,5 breda (kanske borde ha haft storlek 1 ändå

6 feb 2016

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: mig själv

MÅNADENS ROS går till: Diesel som räddade mig från en flygtur genom att stoppa pojkarna när dom stack när vi red!

Nyhetsbrev

*Frillis är inkörd! :D

*måste skaffa en transport med snedställd ståplats och fronturlastning... Vinden hoppar över bommen om han inte får stå med näsan bak åt höger och rumpan fram mot vänster och Diesel tycker det är läskigt att backa ut...

*russet Veiv är nästan inkörd


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)