Barfota enligt mig :)

Ca vikt på en vanlig mustad järnsko (i storlek 3x0), 8mm tjock och 22mm bred (enligt dålig köksvåg): 250gram.

Ca vikt på en guldsko av travmodell med 6 brodd (i storlek 00), 6mm tjock (+broddar) och 16mm bred (enligt dålig köksvåg): 175gram.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Om hästen klarar av att gå utan skor så får den gärna göra det tycker jag :)
Egentligen tror jag att alla hästar klarar av att gå barfota om dom verkas rätt (dvs inte för mycket och inte för lite, hovvinklar och sånt tror jag inte på men hoven ska självklart följa just den hästens naturliga vinklar), men det kan ta tid innan hästen klarar av alla underlag! :)

Vill först förtydliga att när jag använder ordet ''skor'' så menar jag vanliga järnskor (ridsko eller guldsko).
Barfotaboots är så långt att skriva så jag kallar dom för ''tofflor'' :)

Vill även säga att jag inte tycker det är något fel att ha järnskor på sin häst, om det är skodd på rätt sätt :)

Har din häst ofta tappskor? Testa barfotaboots! Enda jag vet man inte får tävla med tofflor är islandshästar (vilket är väldigt konstigt egentligen eftersom allt ska va så ''naturligt'' med islänningar. Men vikter och nypande stångbett får vi ännu ha! Jisses...) o.O

---------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har börjat fundera lite på varför just jag vill ha skor på mina hästar och här har vi det jag kommit fram till;

1. Lathet. Dvs, jag orkar inte kratsa bort minsta lilla gruskorn från bärranden/vita linjen varje dag/efter varje ridtur och packa in bomull om något gruskorn gjort hål (Lukka och Gjafar har för bred bärrand därför kommer det in grus där. Jag jobbar på att få den tajtare ^^).

2. Bra med skor om man rider på grus längre sträckor (hovarna slits inte).

3. Bra att ha på framhovarna på våren/hösten när hästarna gräver efter rötter i hagen (en kortare tå är dock inte någon nackdel på mina pållar som det ser ut just nu, speciellt Dis & Gjafar).

Det är väl fördelarna som jag tycker :)

Nackdelar med skor enligt mig:

1. Hoven kan inte töjas på helt rätt sätt eftersom skon begränsar hovens rörelse (hoven trycks ju ut lite när hästen sätter ner den). Dock spikar man inte fast skon längre bak än det bredaste stället på hoven. Framtill flexar inte hoven lika mycket dom baktill.

2. Gör ondare om hästen råkar trampa på en!

3. Hästens tår växer fortare/blir längre??

4. Skorna kan trampas på så dom böjs/vrids men fortf sitter kvar och hästen riskerar att vricka sig eller trampa sig värre!

Och här är anledningen till att jag vill ha tofflor på mina pållar;

1. Fastnar inte grus i bärranden! :D

2. Bra om dom ömmar lite/om man verkat lite för mycket eller om dom har grävt tån för kort!

3. Bra om man ska rida på grus (hovarna slits inte, men skorna gör det. Dock ej särskilt mycket).

4. Kan vara utan skor i hagen och därmed mindre risk att dom fastnar med hoven/skon någonstans.

5. Ingen risk att dom sliter av skon och trasar sönder hovarna.

6. Mindre risk för sparkskador (mina pållar sparkar dock inte efter varann i onödan så för min del gör det detsamma :p).

7. Hoven kan töja sig ungefär på det sätt som den är skapad för :)

8. Blir inga snöstyltor! :)

Nackdelar med tofflor enligt mig:

1. Blir halt i lera och blött gräs (men dom flesta går att brodda. Kan dock bli FÖR bra grepp då)!

2. Svårt att hitta rätt storlek om hästen har väldigt ovala hovar.

3. Är det isgata i hagen så bör hästen ha broddar i hagen och tofflor bör bara användas i kortare perioder och inte dygnet runt.

4. Vissa modeller kräver skavskydd som glider runt och hamnar fel.

----------------------------------------------------------------------------------------------

   När vi fick Lukka 2006 var hon barfota och nyverkad. Hon var ganska öm i hovarna, trots mjukt underlag (reds mest på gräs & lera då). Hon fick på skor.
Varje gång hon verkades blev hon öm i 2-3 dagar efter verkning (även med skor!).
   Nu år 2015 så ömmar hon inte efter verkning (bara på grus om hon trampar på en sten som sticker upp lite mer eller om man verkat lite för mycket). Lukka har alltid tyngt extra mycket på hovslagare och nu har jag insett att hon inte tycker om när man slår på skor... Hon kommer slippa skor nu och kommer istället få ha tofflor vid behov (på grus och på is) :)

Och med detta vill jag säga att alla hästar kan bli barfotahästar :)

   Gjafar har så gott som alltid haft problem med röta och hålväggar i sina hovar men så fick han på skor för att hålväggarna inte skulle packas med grus och göra mer röta. Då kunde hålväggarna växa bort igen.
   Nu är hans hovar bra och för tillfället är han barfota igen. Jag ska (nog) sko honom till sommaren/när jag vet att det inte kommer mer snö så vi kan åka och tävla :)
På vintrarna tänker jag ha broddade tofflor på honom (iaf om vintern betyder leriga hagar men isiga ridstigar) :)

Här testar jag min teori med att ALLA hästar verkligen kan bli barfotahästar eftersom hovis sa att han inte kommer kunna bli någon barfotahäst. Hittills funkar det (fick ha en skoperiod på hösten dock pga att han ömmade i hagen) :p

   När vi fick Diesel var hon skodd och overkad. Diesel har alltid haft dåliga hovar. Dom var väldigt trånga när min kompis köpte henne och är fortfarande trånga, men dom börjar bli bättre nu. Hon har oxå lite tunn hovvägg tycker jag (om jag jämför med mina islänningars).
   Just nu har hon 1 spricka på gång i vänster framhov (den är smal, men vi har lite extra koll på den. Jag TROR inte den ska bli nåt problem eftersom den är så smal... Jag har dock ingen erfarenhet av hovsprickor än). Sprickan är ca 4-5cm lång men knappt en mm tjock. Den är lodrät och sitter mitt fram på hoven. Just den hoven är lite extra konstig form på. Den är platt framtill eller kanske t.o.m ngt konkav (utflytningar framåt och håller på att backas!). Som om någon raspat några tag med en rund rasp lodrätt mitt på hoven. Troligen pga den formen som hon fått en spricka.
---> Uppdatering om Diesels hovspricka; Den växte sig ända ner till marken och blev bredare varje gång hon stod på hoven. Lyfte man den igen så vara den smal. Jag karvade noga bort hela sprickan med en hovkniv (några verkningar) och kortade upp tån och efter det börjar den så sakta växa bort :) <---

Dis ska bli barfotahäst och förhoppningsvis är hon helt oöm nästa sommar men troligen tar det längre tid! :)

   Vinden har alltid haft ganska fina hovar :)
Dock har även han haft lite röta (men inte så mycket). Jag har sett att hans stråle blivit lite trång (ja, jag har verkat honom dåligt i trakterna) men det rättas till nu :)

Vinden ska få bli barfota hela livet om vi känner att det funkar :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hovmått 2015

Diesel 
Ovala hovar. Ca 10,6 breda och 12,0 långa runtom.

Lukka
Lite ovala hovar. Ca 10,3 breda och 11,3 långa bak och ca 10,8 breda och 11,8 långa fram.

Gjafar 
Ovala hovar. Ca 10,0 breda och 11,5 långa bak och ca 10,4 breda och 12,0 långa fram.

Vinden
Stora runda framhovar och lite små ovala bakhovar. Ej mått pga växande hovar men kunde ha easyboot transition strl 00 fram :p

Det där med barfotaboots;

När jag började intressera mig mer för hovformer och det där med ''barfotahästar'' så började jag titta lite mer på Diesels hovar. Jag tyckte att dom hade lite mysko form. Fram var långa och smala och bak var lite sneda åt ''fel'' håll (Dis är lite hjulig så hon sliter utsidan av hoven lite mer än insidan)...
Jag drog av skorna för att vi skulle testa att släppa ihop henne och Gjafar (ifall han skulle klätta och hon sparka eller nåt). Dis funkade okej att rida även utan skor men ömmade lite om hon inte fick gå i gräset på vägkanten. Dock hade hon precis flyttats till en annan hage på ett annat ställe där det mest fanns grusvägar och asfalt... Därav uppkom min tänke på att kanske testa såna där ''barfotaboots'' :)

Nu går tankarna i samma bana men mer att ''man kanske ska ha broddade tofflor på vintrarna?'' och att ''man kanske ska ha tofflor dom få dagar man ska rida på galoppvägen'' (det är grusväg dit) :)

20 feb 2015

Välkommen

Välkommen till www.langumetolthastar.n.nu

Ett försök till en slags BLOGG :p

MÅNADENS TISTEL går till: hovar med konstig form

MÅNADENS ROS går till: Diesel

Nyhetsbrev

*patellaupphakningarna verkar ha gått över (typ iaf) :)

*har äntligen fått ett jobb!


(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)